Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ko­ti­seu­tu­mu­seo avasi ovensa - Vart­tu­neen väen lisäksi his­to­ria kiehtoo lapsia: "E­ten­kin Mauri Kun­nak­sen Koi­ra­mä­ki-kir­jaa lu­ke­nei­ta kiin­nos­taa tosi paljon"

Auralaiset Matti ja Lena Suuronen olivat ensimmäistä kertaa käymässä Kuusamon kotiseutumuseolla. Tiina Laine on toista kesää museo-oppaana.
Auralaiset Matti ja Lena Suuronen olivat ensimmäistä kertaa käymässä Kuusamon kotiseutumuseolla.
Auralaiset Matti ja Lena Suuronen olivat ensimmäistä kertaa käymässä Kuusamon kotiseutumuseolla.
Kuva: Mikko Halvari

Auralaiset Matti ja Lena Suuronen ovat monena kesänä olleet väärään aikaan Kuusamon kotiseutumuseon portilla. Nyt Rukan mökillään lomaileva pariskunta huomasi etukäteen aukioloajan ja osasi olla ovien avaamispäivänä paikalla.

Katse viipyilee erityisesti pihalla seisovassa jykevässä pärehöylässä.

– Onko pienoismalli tästä muuten missä, Matti Suuronen kysyy.

– Se on Porkkatörmällä, koska se on rakennettu siellä yhteen huoneeseen. Sitä ei saa sieltä huoneesta pois rikkomatta. Valitettavasti sitä ei nyt pääse katsomaan, kertoo museo-opas Tiina Laine.

Kiinnostus pienoismalleihin johtuu Suurosen harrastuksesta. Hän on itse tehnyt pienoismalleja entisestä Suomesta.

– Sitten tietysti aina kiinnostaa, miten muut ovat tehneet, Lena Suuronen kertoo miehensä harrastuksesta.

Suurosia kiinnostavat muutenkin perinteet ja lähihistoria etenkin viimeisen sadan vuoden ajalta.

– Hieno pihamiljöö tässä on, vaikkakin hyvin pitkälti samanlaista kuin muissa museoissa. Ennen vanhaan oli sellaista, Lena Suuronen katselee ympärilleen ensimmäisellä käyntikerrallaan.

Lähihistoriasta kiinnostuneet pääsevät taas ihmettelemään esineistöä 1800-luvun loppupuolelta alkaen Kuusamon kotiseutumuseon avattua ovensa eilen tiistaina. Ovet ovat avoinna aina 24.8. saakka.

Ovet avautuivat eilen, mutta työt museolla alkoivat viime viikolla. Erillinen siivousporukka kävi viime viikolla pesemässä lattiat ja ikkunat ja pyyhkimässä pölyt.

– Sitten tuotiin kaikki tekstiilit varastosta ja pelargoniat paikalleen, Tiina Laine kertoo.

Kaon ja Porkkatörmän varastoista kotiseutumuseoon on tuotu myös kunnollisen pakkaamisen vaatineet emali- ja lasiesineet ja ruoka-aineet: sikuri, toppasokeri ja kahvipavut.

Päivän aikana, etenkin heinäkuussa, kotiseutumuseolla saattaa olla noin 20 kävijää. Jos asiakkaat haluavat, vetää museo-opas Tiina Laine heille opastetun kierroksen.

– Yleensä kysytään, että mistäpäin nämä rakennukset ovat? Ovatko nämä alkuperäisellä paikalla? Kun kerron mistä ne ovat, kysytään ikää, toista kesää oppaana toimiva Laine valottaa ja on samaan hetkeen jo kertomassa alueen rakennusten historiaa.

– Pulkkasen talo on rakennettu 1886 ja se on Kuolion Pulkkasenvaarasta. Revän talo on Käylästä. Tuulimylly Käylästä. Härkinmylly Pulkkasesta. Nämä kaikki ovat eri puolelta Kuusamoa.

Arvatenkin museo on enemmän varttuneemman väen kuin nuorten mielenkiinnon kohteena, mutta Laineen havainnon perusteella historia kiinnostaa alakouluikäisiä.

– Etenkin Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjaa lukeneita kiinnostaa tosi paljon. Yksikin poika tiesi, että pihassa oleva tuulimylly on harakanvarvasmalli, kun oli nähnyt sen kirjasta.

Uutta tulevan kesän aikana museolla ovat sunnuntaiset kulttuuritapahtumat, jotka Kuusamo-Seura ry järjestää.

Heinäkuun kolmena sunnuntaina nähdään ja kuullaan runoja, musiikkia, tukkilaisnäytös ja nukketeatteriesitys. Esityksiin on vapaa pääsy.

Kesällä museolla tehdään myös pienimuotoista remonttia, kun pihapiirin vanhin rakennus, härkinmylly remontoidaan.

– Portaat olivat siitä niin lahot ja katto on myös aika laho. Muutenkin kuntoa vähän katsotaan. Hommaa saattaa jäädä ensi kesällekin, Laine valottaa.

Remontti ei vaikuta toimintaan, mutta antaa kävijöille mahdollisuuden seurata erilaista kunnostusta.

– Museokävijät voivat samalla tarkkailla, miten vanhoja rakennuksia restauroidaan. Kunhan eivät häiritse työmiehiä.