Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kou­lu­jen sul­ke­mi­set eivät tulleet ope­tus­alan am­mat­ti­lai­sil­le yl­lä­tyk­se­nä - op­pi­lai­den van­hem­mat saavat tar­kem­mat ohjeet huo­men­na

Lähiaikoina ei Nilon koulun pihakaan täyty oppilaista.
Lähiaikoina ei Nilon koulun pihakaan täyty oppilaista.
Kuva: janna käsmä

– Valtioneuvostolta tuli tänään selkeät ohjeet ja lääkkeet koronan pysäyttämiseen. Nyt on yhdessä pohdittava, miten kaikki etukäteissuunnitelmamme käytännössä toteutetaan, kommentoi koulujen sulkemista Kuusamon vs. sivistystoimenjohtaja Tomi Meriläinen. Tiistaina on kaupungin johtoryhmän kokous ja myöhemmin vielä kaupunginhallitus.

Meriläisen mukaan nyt eletään poikkeuksellisia aikoja, joka vaatii kaikilta osapuolilta joustoa ja ymmärrystä. Myös kaupungin virkamiehet ovat kovan paikan edessä.

– Kuusamossa on paljon vanhusikäistä väestöä ja meidän nuorempien on oltava inhimillisiä heitä kohtaan, jotka asuvat yksin ja yrittävät tulla toimeen näissä poikkeusoloissa.

Meriläinen lupaa kaupungilta tarkempaa tietoa huomenna.

– Uuden edessä taas ollaan, toteaa Rukan koulun rehtori Ulla Parviainen.

Hän on tyytyväinen, kun valtioneuvosto antoi sentään vuorokauden aikaa tarkentaa olemassa olevia suunnitelmia.

– Vielä maanantai-iltana kaupungin koulujen rehtorit ja apulaisrehtorit pitävät palaverin, jossa mietitään yhteistuumin eteen tulevien ongelmien ratkaisuja.

– Viimeistään huomenna tulee vanhemmille tarkempaa tietoa Vilman kautta, Parviainen lupaa.

Koillissanomat tavoitti Taivalkosken sivistystoimen toimialajohtaja ja rehtori Pekka Turpeisen juuri ennen kunnan johtoryhmän kokouksen alkamista maanantai-iltana.

– Totta kai olemme jo viime viikolla ryhtyneet suunnittelemaan koti- ja etäopetuksen askelmerkkejä yhdessä opettajien kanssa. Nyt vain lähdetään kokeilemaan erilaisia menetelmiä todennäköisesti yrityksen ja erehdyksen kautta.

Turpeisen mukaan ainekohtaiset erot uudessa opetusjärjestelmässä ovat hyvin erilaiset.

– Esimerkiksi liikunta ja kotitalous ovat aika helposti järjestettävissä kun taas esimerkiksi kielet vaativat aineopettajilta enemmän käytännön toteutusten pohtimista.

Taivalkoskella kartoitetaan heti tiistaina kaikki ne 0-3 -luokkalaiset, jotka tarvitsevat lähiopetusta.

– Meillä on vielä sekin hankaluus, että huhtikuun alussa vaihtuu lukiossa jaksot, jolloin varmaan joidenkin oppilaiden on pakko hakea koululta uutta opetusmateriaalia.

– Toivon totisesti, että niin opettajilta, vanhemmilta kuin oppilailta löytyy tässä poikkeuksellisessa tilanteessa halua ja ymmärtämystä.