Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

"Kun pystejä tulee vuo­sit­tain, se ei ole va­hin­ko, vaan laa­duk­kaan työn tulos" – Vuoden pai­kal­lis­me­dia -kil­pai­lun voitto tuli läm­min­hen­ki­sel­lä ja mo­ni­puo­li­sel­la si­säl­löl­lä: yksi asia yllätti raadin

Monipuolinen, lämminhenkinen ja yllättäväkin sisältö toi voiton.

Tuomarin arvostelu: "Jutussa käytetään rohkeasti mustavalkoisuutta ja kuvitus on yksinkertaisuudessaan vahva. Karhun käpälä kantaa kuva-aiheena läpi kuvituksen ja tyyli on aiheeseen sopivasti rouhea."
Tuomarin arvostelu: "Jutussa käytetään rohkeasti mustavalkoisuutta ja kuvitus on yksinkertaisuudessaan vahva. Karhun käpälä kantaa kuva-aiheena läpi kuvituksen ja tyyli on aiheeseen sopivasti rouhea."

Vuoden paikallismedia -kilpailun voitto tuli lämminhenkisyydellä monipuolisella sisällöllä. Kilpailun raatina toimi ryhmä ammattikorkeakoulu Haaga-Helian journalisminopiskelijoita. Koillissanomien ensilukijana toimi Jenni Könttä, jonka mukaan ensivaikutelma oli "lukemaan kutsuva, laadukas lehti". Koillissanomat erottui edukseen myös vuorovaikutuksella. Melkein joka sivulla lukijat oli huomioitu jollakin tavalla, esimerkiksi pyytämällä juttuvinkkejä, runoja tai kuvia.

Könttään teki vaikutuksen myös aktiivisenoloinen mielipidepalsta, jossa oli aukeaman verran lukijoiden kirjoituksia. Se kertoo, että lukijat haluavat olla osana lehteä.

Yllätyksiäkin löytyi.

– Juttu, jossa esiteltiin, miten vanhoja valokuvia voi värittää erilaisilla sovelluksilla, oli sellainen, jota ei paikallislehdessä uskoisi näkevänsä. Se erottui vahvasti, oli hienosti taitettu ja tehty.

Kilpailuun lähetettiin Koillissanomat 13.2.2020.
Kilpailuun lähetettiin Koillissanomat 13.2.2020.
Kuva: Mikko Halvari

Koillissanomia tekee päätoimittaja Jenny Halvari, viisi toimittajaa, kuvaaja ja vakituinen freelancer. Rinnalla hommia paiskivat kaksi asiakkuuspäällikköä, kaksi graafikkoa, jakeluesimies ja 12 jakajaa.

Tammikuussa 2020 Koillissanomat alkoi ilmestyä painettuna kolmesti viikossa ja verkossa uutisia voi lukea seitsemänä päivänä viikossa.

Vahva sisältö sai Paikallismediakilpailun raadilta kiitosta. Tavallisen uutisten lisäksi kilpailulehdestä löytyi Jenni Köntän mukaan lämminhenkisiä juttuja ja pari todella hyvää henkilöjuttua. Raati kiinnitti huomiota myös alueella matkailevien huomiointiin.

– Verkkoversiossa oli todella hyviä juttuja. Videot ja kuvagalleriat erottuivat ehdottomasti edukseen. Lisäksi Koillissanomien verkko on todella laadukkaannäköinen. Huomaa, että siihen on panostettu, Könttä kertoo.

Tänä vuonna kilpailussa Vuoden lukijana toimi Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty. Koillissanomien entisenä toimittajana kuusamolaislähtöinen Räty jääväsi itsensä Koillissanomien lukemisesta kilpailun puitteissa, mutta luki kilpailulehden yksityishenkilönä.

Rädyn mukaan ei ole ihme, että Koillissanomat nousi voittajaksi sadan lehden joukosta. Skarppi rakenne ja hyvin toteutuva ihmisläheisyys toimivat.

– Kilpailuun lähetetyssä lehdessä on klassisen hieno kansi, jossa nuorehko ihminen, tuore kuusamolainen katsoo suoraan silmiin. Lisäksi pidän printtilehden eläväisistä otsikoista.

Tuoreessa Suomen Lehdistön verkkojutussa (12.11.2020) Räty peräänkuuluttaa kunnianhimoa kuvajournalismiin paikallislehdissä. Koillissanomat pärjää Rädyn mukaan myös kuvailmeeltään. Esimerkiksi kilpailulehden väritetyissä historiakuvissa historia ei näyttäydy historiana joka meni, vaan sillä on yhteys nykypäivään.

Koillissanomien väki iloitsee voitosta yhdessä! Iso kiitos kuuluu myös lukijoillemme.
Koillissanomien väki iloitsee voitosta yhdessä! Iso kiitos kuuluu myös lukijoillemme.
Kuva: Mikko Halvari

Koillissanomien lisäksi Kaleva Median lehdet pärjäsivät kaikkineen hienosti. Toimitusjohtaja Juha Laakkosta miellyttää, että kaikkien haasteiden keskellä on päiviä, joissa saa nauttia myös onnistumisista ja levittää viestiä organisaatioon ja sidosryhmille.

– Tulee ylpeyden tunne siitä osaamisesta, mitä meillä ihmisissä on. Äärimmäinen arvostus sitä työtä kohtaan, mitä tehdään paikallislehdissä. Kun pystejä tulee vuosittain, se ei ole vahinko, vaan laadukkaan työn tulos.

FAKTA

Vuoden Paikallismedia-kilpailu

Paikallismediakilpailuun osallistui 71 lehteä ja 104 juttua.

Kaleva Media pärjäsi hienosti.

Koillissanomat voitti kaksi tai useampipäiväisten lehtien sarjassa, Raahen Seutu sijoittui toiseksi.

Rantalakeus sijoittui toiseksi yksipäiväisten lehtien sarjassa ja Siikajokilaakso sai kunniamaininnan.

Koillissanomat voitti myös Vuoden paikallislehtijuttu: tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuus -sarjassa, Rantalakeus sijoittui kolmanneksi.

Kaupunkilehti Uusi Rovaniemi sijoittui kolmanneksi Vuoden kaupunkilehtijuttu -sarjassa, jossa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuus ja toiseksi Vuoden kaupunkilehtijuttu -sarjassa, jossa arvioitiin pelkkä teksti.

Juttua muokattu 18.11.2020 klo 8.26: lisätty talon työntekijämäärään kaksi graafikkoa.