Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kuu­sa­mon en­sim­mäi­nen kir­jal­li­suus­se­mi­naa­ri on tapaus – kor­pi­kir­jal­li­suus pölisee his­to­riaan, ajan sek­suaa­li­suus nostaa Kuu­sa­mon ny­ky­kir­jal­li­suu­den ken­täl­le

Kuusamotalon Oulankasalissa järjestettävä kirjallisuusseminaari on ensimmäinen laatuaan. Seminaaria odottavat Marke Vornanen, Eila Pulkkinen ja Ritva Niemeläinen.
Kuusamotalon Oulankasalissa järjestettävä kirjallisuusseminaari on ensimmäinen laatuaan. Seminaaria odottavat Marke Vornanen, Eila Pulkkinen ja Ritva Niemeläinen.
Kuva: Jani Väisänen

Seminaarin kirjallisuusvierailla ja luennoitsijoilla on juuret Kuusamossa tai muualla Pohjois-Suomessa. Pohjoisten juurten merkitys alueelta ponnistavien kirjailijoiden työlle onkin seminaarin aiheena.

Koillisen kirjallisuus on aiemmin tunnettu muun muassa Kalle Päätalon omasta tyylistä, jossa askareiden tarkat kuvaukset nivoutuvat yhä jatkuen yksityiskohtainsa paljouden ylittäväksi ihmiselon kuvaukseksi. Mahdolliset ennakko-oletukset koillisen kirjailijoista ovat sijoittaneet heidät jonnekin eränkäynnin ja korpikirjailijoiden hahmojen välimaastoon. Tällaiseen vähän virheelliseenkin oletukseen on tulossa nyt selvä muutos esimerkiksi Tommi Kinnusen menestyksen ja ensimmäisen Botnia-palkinnon napanneen Kuusamon lukion äidinkielenopettajan Minna Rytisalon myötä.

– Tämän seudun kirjailijat ovat saaneet viimeaikoina hurjasti huomiota, arvioi Marke Vornanen, joka on proosallisessa mielessä myös marraskuussa syntyvän seminaarin kätilö.

Tutkijatohtori Hanna-Leena Nissilä Oulun yliopistosta luennoi seminaarin aluksi juurista ja monikerroksellisesta muistamisesta evakkokirjallisuudessa. Filosofian lisensiaatti Jouni Alavuotunki pitää videoluennon Kuusamosta kirjallisuudessa 1800-luvulta nykypäivään.

Seminaarin paneeliin osallistuvien kirjailijavieraiden lista on kunnioitettava. Se kiinnittää huomion pohjoisen ja Kuusamon nykyiseen vahvuuteen kirjallisuuden alalla. Paneeliin osallistuvat Tommi Kinnusen lisäksi Essi Kummu, Teemu Syrjälä, Pauliina Vanhatalo ja Petri Vartiainen. Kinnunen ja Syrjälä ovat viettäneet lapsuutensa Kuusamossa ja Vartiainen on kuusamolaisille tuttu myös Nilon koulun opettajana. Essi Kummu on lähtöisin Kemistä ja asuu Oulussa.

Paneelikeskustelua vetää kirjailijanaluille Naisen ääni -nimistä luovan kirjoittamisen kurssia pitävä Taija Tuominen. Koillismaalaisten lisäksi myös kirjoittajaopiskelijoiden odotetaan osallistuvan seminaariin.

Seksuaalisuus on läsnä seminaarissa esiintyvien kirjailijoiden teoksissa. Seksuaalisuus nitoutuu kerronnassa yhteen yhteisöelämän sääntöjen kanssa. Säännöt rajaavat halun määrättyjä uomia, rangaistusten antamista ja tabujen noudattamista räsähtäen yhteen rikkojien oman elämän ja halun kanssa.

Kysymys pienen paikkakunnan menneestä ahdasmielisyydestä sai ankaran käsittelynsä Kinnusen Neljäntien risteyksessä. Niin ikään Finlandia -palkintoehdokkaana ollut Lopotti kuvaa yhä arkaa aihetta, eli homoseksuaalisuutta, nyt vapaammassa maailmassa ja lähempänä nykypäivän näkökulmaa – esimerkiksi vanhempien sukupuoliroolien kysymystä käsitellen.

– Essi Kummun Hyvästi pojat! -kirja kuvaa naiseen rakastuvan naisen tarinaa, bi-seksuaalisuutta, kertoo Kuusamon kirjastotoimen johtaja Ritva Niemeläinen tukien arviota, jonka mukaan kuusamolainen kirjallisuus on lyönyt itsensä nyt kiinni moderniin elämänmenoon ja yhä uudelleen päivittyviin arvoihin.

Miehen erektio on käsittelyssä myös Teemu Syrjälän lauantaina julkaistussa blokikirjoituksessa, niin ikään omakohtaisten kokemusten valossa. Samaan aiheeseen viittaa myös hänen esikoisteoksensa Elinvoimaisen miehen kirjan otsikko.

Kuusamossa ammattiopiston äidinkielen opettajana työskennelleen ja nykyisin Nilon yläkoululla opettavan Petri Vartiaisen toinen kirja, Miehen ryhti, pohtii myös miehisyyden kysymystä. Hän peilaa aihetta opettajuuteen.

Pauliina Vanhatalo käsittelee äidin masennusta kirjassaan Keskivaikea vuosi.

 

Kirjallisuusseminaarin ohjelmaLauantaina 11.11.2017Kuusamotalo, Oulankasali

12.00 – 13.00 Hanna-Leena Nissilä: Juuret ja monikerroksellinen muistaminen evakkokirjallisuudessa

13.00 – 13.30 Jouni Alavuotunki: videoluento Kuusamo kirjallisuudessa 1800–luvulta nykypäivään

Tauko, kahvila avoinna

14.00 – 15.30 Paneelikeskustelu ”Miten kirjani ovat syntyneet”, juontajana kirjailija Taija Tuominen. Alustukset pitävät Tommi Kinnunen, Petri Vartiainen, Teemu Syrjälä, Pauliina Vanhatalo ja Essi Kummu

Aulassa kirjanäyttely ja kirjamyyntiä

Vapaa pääsy! Tervetuloa!

klo 18.00 Kuusamon näyttämö: Neljäntien risteysKuusamo-opiston teatterisali. Liput www.kuusamonnäyttämö.fi