Juuri nyt: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­lua jat­ke­taan – tälle vuo­del­le suun­nit­te­luun 300 000 euroa

Joko luit: Po­lii­sin työstä vir­ka­va­paal­la oleva Tuomo Pulk­ka­nen kou­lut­tau­tuu uuteen am­mat­tiin

Toimittajalta: Har­joi­tel­kaam­me te­rä­vien kivien väis­te­lyä tiellä ja hen­git­tä­kääm­me syvään

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi 4 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Tilaajille

Kuu­sa­mon Ne­va­loi­den mat­kas­sa Suo­mes­sa ja maail­mal­la – Ruot­siin jo 1970 muut­ta­nut Teuvo Nevala kertoo ta­ri­nan­sa ja pal­jas­taa, mitä asioita kaipaa Kuu­sa­mos­ta

Nevaloilla on pitkä historia Kuusamossa. Suvun kantaisä Pekka Nevalainen asettui Kuusamoon 1740-luvun lopulla, ja suku asuttaa edelleen nykyistä Kärpänkylää. Suvun historiaan mahtuu muuttoja muuallekin. Tässä jutussa Ruotsiin jo 1970 muuttanut Teuvo Nevala kertoo tarinansa ja paljastaa, mitä asioita kaipaa Kuusamosta.

Kuusamon Nevaloiden kantaisä Pekka Nevalainen oli liikkuvainen mies. Hän syntyi Haapavedellä 1725 ja muutti 1740-luvun lopulla Kuusamoon. Hän avioitui uudisasukkaana 1600-luvun lopulla Kuusamoon asettuneen Olli Ollinpoika Pesosen Kaisa-tyttären kanssa. Perheeseen syntyi kolme poikaa, Pekka, Olli ja Juho. Kaisan kuoltua 1757 lähti Pekka pois Kuusamosta. Kolme poikaansa hän jätti appensa hallitsemalle Ryönälammen tilalle isovanhempien hoiviin. Pekan seuraava pysähdyspaikka oli Suomussalmi. Siellä hän kohtasi Kaisa Kerättären, joka saattoi hänelle maailmaan aviottoman lapsen.

Pekka itse jatkoi levotonta matkaamistaan. Paltamossa hän tapasi Inkeri Iisakintytär Pulkkisen. Hän avioitui tämän kanssa ja ryhtyi perustamaan uutta perhettä Kärsämäellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.