Kuu­sa­mos­sa kou­lu­ter­vey­den­huol­to aloit­taa 12–15-vuo­tiai­den ro­ko­tuk­set mah­dol­li­sim­man pian kou­lu­jen al­ka­mi­sen jälkeen – Tar­kem­pi ai­ka­tau­lu julki myö­hem­min

koronarokotus, rokotuscenter, rokote, koronarokote,
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamossa rokotusvuorossa ovat seuraavaksi 12–15-vuotiaat, Kuusamon kaupunki tiedottaa. Kouluterveydenhuolto aloittaa 12–15-vuotiaiden rokotukset mahdollisimman pian koulujen alkamisen jälkeen. Tarkemmista aikatauluista kaupunki ilmoittaa myöhemmin.

Käytössä ovat Comirnaty- sekä Spikevax-rokotteet saatavuuden mukaan.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Itsemääräämisoikeudelle ei ole mitään ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan silloin koronarokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus.

Rokotusaikoja voivat edelleen varata kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt. Myös heille käytössä ovat Comirnaty- sekä Spikevax-rokotteet saatavuuden mukaan. Ajanvaraus tulee tehdä takaisinsoiton tai eVarauksen kautta, kaupunki tiedottaa.

Terveystalo ei enää pistä 1. annoksen rokotteita. Henkilöt, joilla on työpaikan työterveyshuollon sopimus Terveystalolle ja sopimukseen kuuluu rokotukset, voivat varata ajan tehosterokotukseen Terveystalon rokotuspäiville Terveystalon verkkosivuilta tai Terveystalo-sovelluksella.

Jos työterveyshuollon sopimus ei kata rokottamista, tulee aika varata yleisiin rokotuspäiviin eVarauksen tai Takaisinsoiton kautta.

Viikon 30 jälkeen pääpaino yli 16-vuotiaiden koronarokotuksissa siirtyi tehosteannoksille, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Kaikille uusille ensimmäisille annoksille on käytössä mRNA-rokotteet (Moderna ja Comirnaty). Rokotteiden saatavuustilanteen mukaan rokote voidaan joutua vaihtamaan toiseen vastaavaan rokotteeseen kuin mitä ajanvaraushetkellä on ilmoitettu (myös tehosteannoksissa).

– Muistathan, että jos rokotuksen saamisesta huolimatta saat koronaan sopivia oireita, hakeudu testiin, tiedotteessa muistutetaan.