Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kyllä kan­nat­ti kun­tout­taa – Van­hus­ten ko­ti­hoi­don tarve pieneni li­sää­mäl­lä hen­ki­lö­kun­taa ja ar­vioin­tia

Elvi Kujala on tyytyväinen Kuusamon kaupungin tarjoamaan kotikuntoutukseen.
Elvi Kujala on tyytyväinen Kuusamon kaupungin tarjoamaan kotikuntoutukseen.
Kuva: Mikko Halvari

Näkökulman muuttaminen vanhuksiin tuottaa Kuusamossa tulosta. Uskomalla siihen, että ikääntyvä voi toipua ja vanhuksiakin kannattaa kuntouttaa, tarve kotihoitoon on vähentynyt.

Kuusamon kotisairaalan tiimiä vahvistettiin vuosi sitten hoitajilla ja fysioterapeutilla, sanoo ikäihmisten palveluiden johtaja Satu Kangas.

– Samalla päätettiin, että painotetaan arviointia ja kuntoutusnäkökulmaa. Kun niihin annetaan henkilökuntaa ja aikaa, pystytään tosiaan kuntouttamaan; opettelemaan ja vahvistamaan kotona asumisen kannalta ratkaisevia taitoja.

Säännöllisestä asiakkuudesta ollaan menossa tehostettuihin palvelujaksoihin, sanoo Kangas.

– Tämä ei tarkoita sitä, että jätettäisiin heitteille ilman palveluja. Kysymys on näkökulman muuttamisesta. Ikääntyvä saa tehostetusti juuri niitä palveluita, joita tarvitsee toipuakseen ja kuntoutuakseen akuuttitilanteesta kotona asumiseen.

Kuusamossa kotihoidon palveluiden piiriin tullaan uutena, tai palataan esimerkiksi sairaalasta, 4-6 viikkoa kestävän arviointi- ja kuntoutusjakson kautta. Kotisairaalan ja kotikuntoutuksen porukan vetämällä jaksolla moniammatillinen ryhmä arvioi asiakkaan ja lähiyhteisön kanssa ikääntyneen mahdollisuudet asua kotona: mikä onnistuu, mikä ei, missä läheiset voivat auttaa ja varsinkin mikä auttaisi pärjäämään paremmin.

– Kun voimavarat arvioidaan kokonaisvaltaisesti, pystytään antamaan lisää paukkuja juuri sinne missä niitä tarvitaan, esimerkiksi liikkumisen palauttamiseen.

Arvioinnin lisääminen on vähentänyt kotihoidon palveluiden tarvetta.

– Kuusamon etu on myös se, että täällä on paljon auttavia läheisiä. Se näkyy selvästi tukipalveluiksi katsotuissa palveluissa; asioinnissa, pyykkipalveluissa ja niin edelleen.

Arviointijakson kävi viime vuonna läpi 83 asiakasta. Heistä 50,6 prosenttia eli 42 pystyi asumaan kotona ilman säännöllistä kotihoitoa. Kotihoito jatkui 25 asiakkaalla. Vuoden lopussa 196 yli 75-vuotiaista, eli 10,8 prosenttia, oli säännöllisen kotihoidon piirissä.

Hyvä tilanne on pitkän työn tulos, sanoo Satu Kangas.

– Vuonna 2014 vielä 13,2 prosenttia. Vanha suositus kotihoidon kattavuudesta on 12-13 prosenttia. Meillä kattavuus on jo pitkään ollut pienempi kuin valtakunnassa yleensä.

Kuusamossa kotihoidon palveluiden piiriin pääsee ennätyksellisen nopeasti viikossa, kun tavoite on 90 vuorokautta.

– Kotihoitoa ei ylibuukata. Palvelut toimivat notkeasti.

Jos vanhuksen tilanne kotona romahtaa, pysyvän asumisen jonopaikalle pääsee Kuusamossa viikossa tai kahdessa. Niittyvillan ja Katrinkodin paikkamäärät joustavat. Myös pysyvän palveluasumisen odotusaika on poikkeuksellisen lyhyt, noin 50 vuorokautta. Suositus on 90.

– Kuusamossa pärjättäisiin 160:lla yövalvonnallisella paikalla, mutta paikkoja on enemmän kun kaikki lasketaan yhteen. Aina on jossakin tyhjiä paikkoja.

Mahdollisuus valita itse mihin yksikköön haluaa pidentää odotusajan keskiarvoa.

– Olemme jo pitkään kunnioittaneet asiakkaan toivetta siitä mistä yksiköstä hän haluaa tulevan kotinsa. Olemme siis jo opetelleet tulevaa.

Vuoden käytössä ollutta arviointi- ja kotikuntoutusmallia mallinnetaan Kuusamossa koko Pohjois-Pohjanmaan käyttöön.

!Kuusamossa kotihoidon palveluiden piiriin pääsee ennätyksellisen nopeasti viikossa.