Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Läh­tee­kö ko­ro­na-aal­to lähtee laskuun maa­lis­kuus­sa? – kou­lu­lais­ten ko­ro­na­ko­ti­tes­tit saadaan Kuu­sa­moon kahden viikon päästä, tar­tun­ta­mää­rät Koil­lis­maan väes­tös­sä ovat tällä het­kel­lä hui­pus­saan

Koululaisten koronatestit tehdään tarpeen mukaan kotona, koulussa niitä ei tehdä. Kuvituskuva.
Koululaisten koronatestit tehdään tarpeen mukaan kotona, koulussa niitä ei tehdä. Kuvituskuva.
Kuva: Raija Suopajärvi

Koululaisten koronakotitestipakkauksia on lupeissa Kuusamoon viikolla 9 eli kahden viikon päästä.

– Kotitestejä on tulossa viisi jokaista peruskoulun ja lukion oppilasta kohden. Niitä on tarkoitus jakaa viikolla 9 ennen talvilomille jääntiä keskitetysti kouluilta. KAO Kuusamo jakaa omat testinsä erikseen, kertoo kaupungin va. kasvatus- ja sivistystoimen toimialajohtaja Anne Koski-Heikkinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi helmikuun alussa kotitestausohjeen koululaisille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle.

Kuusamon kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Marika Käkelä totesi kaupungin verkkotiedotustilaisuudessa tiistaina, että perheet voivat käyttää koulun koululaisille jakamia koronatestejä silloin, kun perheissä halutaan testata oirehtivia lapsia. Oireettomien testausta ei suositella.

– Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmentaa virallisella testillä, vaan infektio-oireinen voi sairastaa kotona viisi vuorokautta oireiden alusta lukien. Oireettomat perheenjäsenet, joilla on sairastetun taudin tai rokotteiden antama suoja, voivat liikkua normaalisti eikä heitä tarvitse testata, Käkelä kertoi.

– Sama koskee koulun työntekijöitä, joille testejä voidaan myös jakaa THL:n mukaan.

Koululaisten ja koulujen henkilökunnan poissaolot koulutyöstä ovat viime viikkoina hieman lisääntyneet. Anne Koski-Heikkisen mukaan opetus on kuitenkin pystytty järjestämään ihan normaaliin tapaan.

Koululaisten kotitestausohjeita

Oppilas, opiskelija tai koulun henkilökuntaan kuuluva tekee testin, jos hänellä on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos testitulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat, testi tulisi toistaa 1-2 kertaa noin 2 vuorokauden välein. Oireisena tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta laskien, vaikka testi olisi toistetustikin negatiivinen.

Testi tehdään kotona itsenäisesti tai vanhemman valvonnassa testipakkauksen ohjeiden mukaisesti. Koulu tai oppilaitos ei opasta testin suorittamisessa eikä kerää tietoja testivastauksista.

Jos testi on positiivinen,  oppilaalla, opiskelijalla tai koulun henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on koronavirusinfektio. Tällöin noudatetaan ensisijaisesti paikallisen tai alueellisen tartuntatautiviranomaisen a) suositusta kontaktien välttämisestä, kun perheessä on koronaviruspositiivinen henkilö ja b) suositusta korona-altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksissa.

Lue tästä THL:n koko Kotitestausohje koululaisille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle

Koronaa on Kuusamossa ja muutenkin tällä seudulla nyt enemmän kuin kertaakaan parivuotisen pandemian aikana. Tilanne korostaa yksilön omaa vastuuta suojautumisessa itsensä ja muiden tartuttamiselta.

Suurimmassa osassa Kuusamossa tutkituista virusnäytteistä viime aikoina kyse on ollut omikronmuunnoksesta.

– Täällä epidemian etenemisessä on menty pari, kolme viikkoa jäljessä Etelä-Suomea. Jos siellä ollaan nyt ohittamassa tautihuippua, ajattelisin, että maaliskuun alkupuolella meilläkin oltaisiin laskevalla käyrällä, Käkelä sanoi.

Tartuntojen selvästä kasvusta huolimatta sairaalahoidon kuormitus ei edelleenkään ole merkittävästi kasvanut, sillä hyvä rokotussuoja vähentää sairaalahoitoon joutuvien määrää. Lisäksi omikron-muunnos aiheuttaa aiempia muunnoksia harvemmin sairaalahoitoa vaativaa taudinkuvaa.

Viime viikon aikana Kuusamossa todettiin 92 koronatartuntaa, kertovat Haavi-viranomaispilvipalvelun tilastot. Määrä ei vastaa läheskään kaikkien tartuntojen määrää. Käkelän mukaan luku 92 sisältää vain lieväoireiset työikäiset, jotka tarvitsevat työnantajalle todistuksen poissaoloa sekä toiseksi lapset, joiden vanhemmat tarvitsevat vastaavan todistuksen hoitaakseen lasta kotona.

Tiistaiaamun tietojen mukaan alle viisi kuusamolaista oli koronatartunnan takia sairaalahoidossa. Oulun yliopistosairaalan toiminta-alueella potilaita oli yhteensä 11.

– Noin 70 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista on puutteellinen rokotussuoja. Tehohoitoon joutuneet ovat käytännössä kaikki olleet rokottamattomia, Käkelä sanoi.

Kuusamossa runsaat 60 prosenttia 18-vuotiaista ja sitä vanhemmista on tähän mennessä saanut kolme koronarokoteannosta. Tätä nuoremmista kolmatta rokotetta on ollut jaossa vain voimakkaasti immuunipuutteisille. Katso rokotekattavuutta ikäryhmittäin tästä Kuusamossa, Taivalkoskella ja Posiolla.

– Iäkkäimmät ikäpolvet ilmeisesti sairastavat taudin lieväoireisena kotona. Yli 70-vuotiaiden rokotekattavuus kolmen rokotuksen osalta on Kuusamossa erittäin hyvä. Sen takia iäkkäimmistäkin yhä harvempi tartunnan saatuaan joutuu sairaalahoitoon tai edes tarvitsee oireiden takia ammattilaisen arviota, Käkelä sanoi.