Joko luit: Ru­ka­kes­kus ke­hit­tää Maston aluetta 14 mil­joo­nal­la

Vanha kuva: Karhu ahmi viisia kania ko­ti­pi­has­ta Tol­pan­nie­mes­sä lo­ka­kuus­sa 1993

Kalakisa: Erkin ver­kos­ta Ala-Kit­kal­la nousi lähes kolmen kilon siika

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lap­pi­lai­set yri­tyk­set ovat löy­tä­neet ko­ro­na­ra­hoi­tuk­sen – ha­ke­muk­sia 900 yri­tyk­sel­tä

Lappilaiset yritykset ovat hakeneet aktiivisesti koronarahoitusta. Hakemuksia on saapunut Lapista yhteensä 900 kappaletta.
Lappilaiset yritykset ovat hakeneet aktiivisesti koronarahoitusta. Hakemuksia on saapunut Lapista yhteensä 900 kappaletta.
Kuva: Kim Ekman

Lappilaiset yritykset ovat hakeneet aktiivisesti koronarahoitusta. Hakemuksia on saapunut Lapista yhteensä 900 kappaletta. Hakemukset käsitellään valtakunnallisesti saapumisjärjestyksessä.

Tällä hetkellä ELY-keskuksella on tarjolla yrityksille kaksi eri rahoitusmuotoa poikkeustilanteeseen: tilanneanalyysi ja kehittämistoimenpide. Molemmissa rahoituksissa vaaditaan yrityksiltä 20 prosenttia omarahoitusta.

Myönteisiä päätöksiä on tehty 335 kappaletta ja niistä suurin osa (78 %) on tilanneanalyysejä ja loput kehittämistoimenpiteitä. Kaikkien myönteisten päätösten keskimääräinen avustussumma on ollut Lapissa 11 335 euroa.

– Tilanneanalyysi on yritykselle joustava apu alkuvaiheessa. Siinä yritys voi pysähtyä tilanteensa äärelle ja suunnitella askelia eteenpäin pääsemiseksi, kertoo johtaja Marja Perälä.

Tarkasteltaessa päätöksiä toimialoittain ja kappalemäärien perusteella, eniten avustusta on myönnetty erikoiskaupan alalle, majoitus- ja ravitsemistoimintaan, kuljetuspalveluihin ja matkailupalveluihin. Näille toimialoille kohdistuu lähes 2/3 rahoituspäätöksistä.

Tuen hakuprosessista on tehty mahdollisimman helppo ja yksinkertainen

Valtakunnalliset neuvontapuhelimet vastaavat kysymyksiin ja auttavat yrityksiä hakemusten täyttämisessä. Maksullisen asiantuntija-avun käyttämiselle hakemuksen laatimisessa ei pitäisi olla tarvetta.

Yrityksille on tarjolla myös muita rahoituspalveluja, esimerkiksi kunnat myöntävät tukia yksinyrittäjille. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan tukipakettia maatilakytkentäisille yrityksille ja nämä tuet tulevat haettavaksi todennäköisesti toukokuun aikana.

Neuvontapuhelimet:

ELY-keskusten puhelinpalvelu (arkisin klo 9-15) puh. 0295 024 800 Sähköposti: poikkeusrahoitus.ely(at)ely-keskus.fi

Yritys-Suomen puhelinpalvelu (arkisin klo 9-16.15), puh. 0295 020 500