La­tu­höy­lä osuu välillä pelk­kään multaan - ah­ke­rim­mat hiih­tä­jät kier­tä­vät latuja Koil­lis­maal­la: "Hiih­tä­jiä näyttää kui­ten­kin olevan run­saas­ti liik­keel­lä"

Heikki Väätäinen on Rukalla viikon lomalla. Hänen mielestään FIS:n kilpalatu Rukalla on liian vaikea nousuineen ja laskuineen ja siksi tuli Kuusamoon testaamaan Torankijärven latua. Sirkka Mursu oli keskiviikkona ensimmäistä kertaa näillä lumilla suksilla, koska vähäinen lumitilanne on ollut esteenä hyvälle harrastukselle.
Heikki Väätäinen on Rukalla viikon lomalla. Hänen mielestään FIS:n kilpalatu Rukalla on liian vaikea nousuineen ja laskuineen ja siksi tuli Kuusamoon testaamaan Torankijärven latua.
Heikki Väätäinen on Rukalla viikon lomalla. Hänen mielestään FIS:n kilpalatu Rukalla on liian vaikea nousuineen ja laskuineen ja siksi tuli Kuusamoon testaamaan Torankijärven latua.
Kuva: Mikko Halvari

Eritoten Kuusamossa ja Taivalkoskella kärsitään tällä hetkellä lumen puutteesta. Taivalkosken kunnan liikuntapaikkojen hoitaja Taisto Pitkänen ajoi keskiviikkoaamuna 25 kilometrin pituisen ladun ja kertoo, että lunta oli niin vähän, että latuhöylä osui paikka paikoin pelkkään kovaan multaan.

– Hiihtäjiä näyttää kuitenkin olevan runsaasti liikkeellä, Pitkänen kertoo.

Hän kehottaa hiihtäjiä ottamaan huonommat sukset alleen, jotta parhaat välineet pysyisivät kunnossa parempia lumikelejä odotellen.

Pitkäsen harras toivo on, että taivaalta sataisi pikapuolin paljon lunta ja sen jälkeen tulisi märkä keli.

– Tuolloin latupohja jäätyy, eikä latuhöylä pääse lumen läpi, jolloin saadaan ihanteelliset olosuhteet hiihtäjän hiihdellä.

25 kilometrin ladun lisäksi Taivalkoskella ovat auki 15 kilometrin sekä 6,5 kilometrin valaistu latu.

Maanantaina tuli Posiolle reilut kymmenen senttiä uutta lunta, mikä paransi latutilannetta huomattavasti. Vapaa-aikasihteeri Antti Häkämiehen mukaan kaikki valaistut ladut ovat nyt hyvässä kunnossa ja odottavat hiihtäjiä.

– Valaistuja latuja meillä on yhteensä reilut 20 kilometriä.

Posiolla avoinna ovat Kotivaaran latu, Pentikiltä Kirintövaaraan menevä välilatu ja Kirintövaaran kisaladut aina viiteen kilometriin saakka.

Koko Kuusamon alueella on kunnossapidettäviä latuja puolta kilometriä vaille 170, josta valaistuja on runsas 30 kilometriä. Rukalla hiihtolatuja on 88,5 kilometriä, joista valaistuja 16.

Tämänhetkisestä tilanteesta kaupungin suunnittelupäällikkö Pasi Rääpysjärvi toivoo, että saataisiin lisää lunta Koillismaalle.

– Perjantaiksi sitä onkin luvattu, mutta kuinka paljon, sitä emme vielä tiedä. Sen verran latuja on kuitenkin saatu auki, jotta hiihtäjät pääsevät jo pahimpia polttoja testaamaan.

Kuusamossa avoinna olevia latuja ovat 5,3 kilometrin pituinen Petäjälammen latu, 4,5 kilometrin pituinen Munakan latu, Torankijärven latu, joka on 7,4 kilometriä ja 2,3 kilometrin pituinenTolpanniemen latu.

– Nämä ovat käyttökunnossa olevia latuja, jotka ovat ilmaiseksi hiihtäjien käytössä.

Rukalla avoinna olevia latuja ovat 6,8 kilometrin Saaruan Valolatu, Kivilammen latu, joka on FIS kisalatu ja Talvijärven koiralatu, jonka pituus on 1,8 kilometriä.

– Rukan Ympärysreitin ja Vuosselin latu on nyt lanattu, mutta ne eivät ole vielä virallisesti avatut.