Mainos: Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 2 kk 11,90 eu­rol­la. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Koil­lis­maan vih­rei­den hal­li­tus ja GTK:n luvat

Koillismaan vihreiden hallitus kirjoitti KS:ssa 23.09.2020, että GTK kairaa Kuusamossa ilman viranomaislupia.

Minä kysyin Geologian tutkimuskeskuksesta, että miten asia on?

Työ- ja elinkeinoministeriön alainen GTK vastasi kohteliaasti, että ”Kaivosvarauslupa on haettu tutkimuksen kohteena olevan alueen säilymiseksi GTK:lla tutkimuksen loppuun saakka. Malmin etsintä ei ole GTK:lla kyseessä tässä kohteessa.

Kallioperätutkimusta voi suorittaa maanomistajan luvalla. Koillismaan Syväreikäkairaus eroaa tavallisesta kairauksesta vain pituustavoitteen osalta, ja TUKES viranomaisena valvoo lupa-alueella tapahtuvaa toimintaa.

Ennen kairausta GTK on tehnyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle ilmoituksen Natura-alueella työskentelystä. Metsähallitus omistaa läheiset Naturaan kuuluvat vanhojen metsien suojelualueet, ja myös metsähallitus on antanut luvan työskennellä lähialueella.”

GTK:n mukaan lisälupia tai YVA-menettelyä ei ole edellytetty. Siis Koillismaan vihreiden hallituksen julkilausuma näyttää väärältä hälytykseltä. GTK:n luvat ovat kunnossa.

Heikki VäisänenKuusamo

28.9.2020 klo 9.33: Juttuun on tehty kirjoittajan pyytämä oikaisu. Paperilehdessä mainittu Ympäristöministeriö on muutettu Työ- ja elinkeinoministeriöksi.