Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­niy­ri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Las­ten­sai­raa­la lap­sia­see­na – luot­ta­mus­hen­ki­löl­lä olisi ollut aikaa laittaa ra­ken­nus kun­toon, mutta ym­mär­rys­tä ja tahtoa on puut­tu­nut

Kirjoittajan mielestä valtuutetuilla olisi ollut mahdollisuus puuttua Porkkatörmän rapistumiseen jo aiemmin.
Kirjoittajan mielestä valtuutetuilla olisi ollut mahdollisuus puuttua Porkkatörmän rapistumiseen jo aiemmin.
Kuva: Riina Puurunen

Maan valtakunnallisessa poliittisessa keskustelussa huomio on keskittynyt vihreiden propagandistien somesilmänkääntötemppuihin vääntää ulkoministeri Haavistonsa lainrikkomiset muka lasten pelastusoperaatioksi, vaikka kyseessä ja käsittelyssä ovat aivan muut hallintoasiat.

Olen seurannut hämmästellen ja hieman huvittuneenakin myös paikallislapsusta ja osan kuntapäättäjistämme käymää keskustelua Kuusamon entisen lastensairaalan tiimoilta.

Erityisesti silmiin on pistänyt niiden vuosikymmenten aikaisten kunnallisten luottamushenkilöiden myöhäisheränneet kannanotot, joiden vastuulla kiinteistön heitteillejättö tosiasiallisesti on ollut.

Heidän suullaan tekisi mieli laulaa Kari Tapion kappaletta mukaellen ja heille kuittaillen, että: ”Viisitoista kesää mä vain salaa jappasin, ja sen rapistuvia rakenteita katselin kuin pakastin, mä kun en kunnostamaan alkanut edes ennen kesää...”

Aikaa on ollut ruhtinaallisesti lukuisia valtuustokausia laittaa tämäkin Porkkatörmän kunnallinen rappeutuvan rakennuskannan häpeäpilkku kuntoon ja keksiä sille käyttötarkoitus sekä hankkia siihen tarvittava rahoitus.

Vain tahtoa ja ymmärrystä on puuttunut. Kuvaavaa päätöksenteollemme on se, että valtuustollamme ei ole ollut käytettävissään taustatietona edes Porkkatörmän lastensairaalarakennuksen kuntokartoitusraporttia.

On aivan käsittämätöntä, että Kuusamossa ei kaupungin rakennuskantaa ole saatu vieläkään – monista vaatimuksista huolimatta – kunnolliseen hallintaan.

Juuri valtuustossa hyväksytetty toimitilastrategiakin tuotiin puutteellisena päätöksentekoon – ilman kiinteistökohtaista luokittelujakoa. Ja sehän juuri on aivan välttämätön elementti ja perusasia kiinteistökehityksen linjaamisessa.

Ei kaupungin kiinteistöjen hallinta voi kertakaikkiaan perustua siihen toimintamalliin, että rakennuksia pidetään ensiksi vuosikaudet heitteillä, annetaan korjausvelan paisua ja sen perään todetaan, että niitä ei enää kannata kunnostaa, vaan purkaminen on ainoa mahdollisuus.

Se on selvää, että julkisten rakennusten tarve elää sitä mukaa, kun väkimäärä vähenee ja sen rakenne muuttuu.

Tämä kehitys on kuitenkin ollut varsin hyvin tiedossa ja ennusteissa, mutta sitä ei ole vaan kyetty kunnallistiedostamaan.

Rakennussuunnittelumme on oltava ennakoivaa ja sen pitää perustua suunnitelmallisuuteen sekä todelliseen tarpeeseen.

Sekin on selvää, että kaikkea vanhaa ja olemassa olevaa me emme kykene säilyttämään eikä se ole tarkoituksenmukaistakaan.

Tilatarpeiden muuttuessa on aina ensiksi selvitettävä se, voidaanko muutoin tarpeettomaksi jäävää rakennuskantaamme hyödyntää uudessa käyttötarkoituksessa. Tämä pätee myös lastensairaalaan.

Purkamisenkin pitää olla perusteltua eikä sitä päätöstä tietysti perusteettomasti kannata pitkittääkään. Sitten on sellaista rakennuskantaa, millä on historiallista merkitystä ja arvoa sinänsä, vaikkapa matkailunähtävyytenä.

Porkkatörmän entisen lastensairaalan näkisin juuri tällaisena kohteena.

Valitettavasti lastensairaala alistettiin nyt kuntavaalien alla perin paikallispopulistisesti politiikantekovälineeksi juuri niiden tahojen toimesta, jotka tätä kansanomaisuutta ovat kaikista kärkkäimmin arvostelleet.

Pelin politiikan pelivälineeksi käy näköjään ihan mikä vain, kun hätä on tarpeeksi suuri.

Tässä yhteydessä on syytä muistaa ja muistuttaa mieliin se valitettava tosiasia, että lastensairaalaa ei ole mitenkään vielä pelastettu, vaan ainoastaan sen purkupäätös on siirretty sopivasti kuntavaalien yli.

Jokainen meistä tietää sanomattakin sen, mitä siitä puolestaan seuraa. Ja kunnostuskustannuksiin osallistumisesta kaupungin nykyvaltaklikki on jo pessyt etukäteen kätensä.

Nykyinen valtakoneistomme ajaa Rukan Stadiumia veronmaksajarahoitetusti toteutettuna kuin käärmettä pyssyyn ja siinä isojen poikien kuviossa ei paljon yhdelle lastensairaalalle painoarvoa panna.

Puhtain asein, puhtaan asian puolesta – Candida pro causa ense candido – oli marsalkka C. G. E. Mannerheimin henkilökohtainen tunnuslause.

Nykyisessä poliittisessa vihervasemmistolaisessa ilmapiirissä päämäärä päinvastoin vaikuttaa olevan liikettä tärkeämpää, jolloin tarkoituksen kuvitellaan pyhittävän keinot.

Lastensairaalan savuverhon ei pidä nyt antaa hämätä äänestäjiämme. Valtakoneistomme kantaa vastuun tästäkin kunnallisrappion tilasta.

Kuusamon kuntapäätöksenteon sisäpiiri nostaa herkästi syyttävän sormensa kiinteistöjen kunnosta taajaman yksityisiä kiinteistönomistajia kohtaan, mutta unohtaa sujuvasti sen, että malka löytyy omastakin silmästä.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)kaupunginvaltuutettu