
Ulla Parviainen antoi Koillissanomissa kovin epätodellisen kuvan Kuusamon tietoliikenneyhteyksistä.
Nehän ovat maakuntaliiton mukaankin maakunnan huonoimmat. Euroopan unionin ”laajakaista 2020” strategiassa tavoite, että vuonna 2025 kaikilla on 100Mbit/s-yhteysnopeus, joka on helposti nostettavissa 1Gbit/s-nopeuteen. Kun Euroopan tilintarkastustuomioistuinkin on todennut langattomien mahdottomuuden tulevaisuuden yhteystarpeisiin ja todennut ne vain täydentäviksi eikä korvaaviksi, niin miksi Kuusamon virheratkaisua tukeutua mobiiliin ei voida rehellisesti myöntää? Valtapuolueen virheen peittelyäkö?
No, onhan se ainakin entiselle kansanedustajalle kova paikka myöntää, ettei kansanedustajakaudellaan ole tuota laajakaista-asiaa huolehtinut niin kuin kansanedustaja Hannu Hoskonen sen Ilomantsissa teki. Valtuuston yksimielisellä päätöksellä perustettiin kunnallinen verkkoyhtiö Ilonet Oy toteuttamaan Ilomantsin kuituverkko.
Minäkin sitten Ilomantsin mökkiläisenä saatuani kuituliittymän pystyin tekemään töitä mökillä ja TV-kanavien määrä kuituverkosta IPTV-palveluna antenniverkosta saatavina olleiden kahden kanavan määrään nähden muuttui aivan valtavasti. YLEn edustaja ennusti jo vuosia sitten seutuverkkoseminaarissa, että antenniverkossa tulevaisuudessa ehkä onkin vain kaksi kanavaa.
Toteutuuko tasavertaisuus ja tasa-arvoisuus kaikille kuntalaisille? Pätkimätön ja kaikki sähköiset palvelut turvaava kuituverkko on sähköliittymään verrattavissa oleva perusinfra, joka kuntien pitää turvata jos ja kun se ei muuten toteudu! Nyt Koronasta selviytymisen strategioissa korostetaan liikenneyhteyksien ja digitalisaation kehittämisen tarpeellisuutta ja sitä kautta syntyvää tehokkuutta ja tuottavuutta.
No mitenpä Kuusamo on valmistautunut digitalisaatioon? No eipä mitenkään kun tiedonsiirtokyvyltään tulevaisuudenkin tarpeisiin kykenevä siirtoverkko, jonka kautta kaikki palvelut toimisi puuttuu!
Kuusamosta ei ole teettänyt koko kunnan kattavaa verkkosuunnitelmaa kustannusarvioineen ja tuon ylimitoitetun katuremontin yhteydessä en ole nähnyt sanaakaan putkikanavien ja kaapelikaivojen rakentamisesta. Mitenpä ilman verkkosuunnitelmaa katuremontissa olisi voinut tulevaisuuteen varautuakaan?
Mobiilitukiasemahan ilman kuitua on tiedonvälityskyvyltään tosi heikko. Kun sitten vielä kapasiteettitarpeen kattamiseksi otetaan käyttöön millimetriaaltoalue, jonka tehollinen kantama on 100 metriä, niin kukahan tuollaisen tukiasematarpeen täyttää ? Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto oli laskenut, että Pohjois-Pohjanmaan kattamiseen 5G-verkolla tarvittaisiin 1 800 000 tukiasemaa. Maakunnan talouksien määrähän on vain murto-osa tuosta lukemasta. Mahdotonta ja järjetöntä kuvittelua ja kuntalaisten pettämistä! Ei voi kun ihmetellä, että kun katuremontti lähdettiin tekemään, niin järkevästi ajatellen koko projektin tärkein asia eli tulevaisuuden turvaavan kuituverkon rakentamismahdollisuus katuja uudelleen kaivelematta on jäänyt huomioimatta. Esimerkiksi Joensuu on katutyömaillaan huolehtinut kanavaputkituksista itse jos yksikään operaattori ei ole lähtenyt rakentamaan verkkoa.
Millähän tekniikalla Kuusamo kuvittelee hoitavansa suurten ikäluokkien hoiva- ja turvapalvelut kotiin luotettavasti ja perille asti valvotusti. Mikroaaltosäteilyn tiedetään olevan terveydelle haitallisia ja kyse on vain siitä minkä verran ja mikä olisi oikea raja-arvo.
Brysselin ympäristöministeri Céline Fremault kommentoi 5G:tä: ”En voi toivottaa tervetulleeksi sellaista teknologiaa, joka ei ole asukkaitamme suojelevien rajoitusten mukaista. Brysselin asukkaat eivät ole mitään laboratoriohiiriä, joiden terveyden voin myydä rahaa vastaan”