Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Koil­lis­sa­no­mat tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Onko Trump se­lä­tet­ty? – "Mies on vain paitsi täysi nar­sis­ti, niin myös suuri hui­ja­ri, joka ei voi eikä halua myön­tää, että hän hä­viäi­si re­hel­li­ses­ti vaalit"

Ystäväni Osmo Buller näytti uskovan, että Trumpin aika on ohi. Kyllä se tältä erää onkin, ja toivottavasti lopullisestikin, mutta varmaahan se ei vielä ole.

Republikaanien joukossa toimii tämä vaikutusvaltainen evankelikaalinen ”teekutsuliike”, joka on vannoutunut tämän ökyrikkaan kiinteistömogulin kannattajajoukko.

Ja Trump itse kailottaa, että hänet on muka petetty ja voitto häneltä huijattu. Hän tietysti tajuaa itsekin, ettei sellainen ole mahdollista. Ei istuvalta presidentiltä voida valtaa demokraattisessa maassa anastaa.

Hänhän on itse vastuussa siitä, että vaalit sujuvat rehellisesti, ja jos eivät suju, niin se on hänen oma vikansa. Valtakoneistohan on hänen hallussaan.

Mies on vain paitsi täysi narsisti, niin myös suuri huijari, joka ei voi eikä halua myöntää, että hän häviäisi rehellisesti vaalit.

Mutta Anja Hiltunen ei suostu huomaamaan, että Trumpin peli on pelattu, tältä erää, sillä kaikki hänen juristiensa tekemät valitukset on hylätty korkeinta oikeutta myöten.

Anja vetoaa siihen, että valtaosa niin kutsutuista kristityistä oli Trumpin takana. Minusta sellaiset kristityt, jotka tuota herraa kannattivat, ovat niin kutsuttuja kristittyjä, susia lammasten vaatteissa.

Heillä omatunto venyy ja paukkuu kuin jenkkipurkka. Sellaiset kristityt, jotka eivät näe eivätkä kuule köyhien, sairaiden ja kodittomien avun huutoa ja kääntävät selkänsä pakolaisille, eivät kristityn nimeä ansaitse.

Mitä tulee tuohon kristittyjen enemmistöön, niin se erittäin monisyinen käsite. Ensinnäkään siihen ei lasketa katolisia, eikä anglikaaneja, eikä varmasti kaikkia luterilaisiakaan.

Missään tapauksessa siihen ei lasketa värillisten kirkkoja. Näihin Trumpin kristittyihin lasketaan pääasiassa vain reformatorisen evankelikaalisen liikkeen kristityt.

Kaikki USA:n kristityt huomioiden Trumpia kannattaa todennäköisesti pieni vähemmistö. Muun muassa Bidenhan on itse katolinen, ja heitä on paljon Amerikassa.

Mutta sellaisten kristittyjen enemmistö, jotka itsestään eniten melua pitävät, voi olla Trumpin kannattajia.

Tapio Lämsä vetosi siihen, että amerikkalaisten enemmistö on sentään Trumpin valinnut, joten mitäpä se meille kuuluu. Anteeksi vain, Tapio, mutta asia ei aivan näin ole.

Trump sai edellisissä vaaleissa 2016 amerikkalaisten äänestäjien vähemmistön äänistä, paljon vähemmän kuin Clinton, mutta valitsijamiesten enemmistön hän sai.

USA:n presidentin vaali ei näet ole selvä enemmistövaali, vaan sen ratkaisevat käytännössä suuret osavaltiot, joilla on valitsijamiesten enemmistö.

Mutta vaikka Trump menisikin historian roskatynnyriin, jonne hän kuuluu, niin trumpismi elää ja voi paksusti.  Siihen kuuluu kiihkonationalistien ja eräänlaisten fundamentalisti-kristittyjen joukko, joka kulkee kuin vanha ruuna silmälaput silmillä.

He tahtovat eristää maamme kaikenlaisesta kansainvälisestä yhteistyöstä juuri tällaisena globalisaation aikakaudella. EU on heidän vihollisensa numero yksi ja turvattomat pakolaiset numero kaksi.

Kiihkokansalliseen autoritäärisyyteen horjahtaneet Unkari ja Puola ovat heidän ihannemaitaan. Meilläkin nämä trumpilaiset paistattelevat gallupien keulilla.

Ihmiset eivät näytä tajuavan, että mikäli heillä olisi valta, niin se olisi hyvästijättö demokratialle.

Seppo Ervasti