Lukijalta
Mielipide

Lukijalta: Ylen ohjelmat poikkeustilanteessa yli 70-vuotiaiden näkökulmasta

Meitä yli 70-vuotiaita kehotettiin pysymään kodeissamme koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Hallitus määritteli, että päätös on tehty meidän suojelemiseksi tartunnoilta. Kuitenkaan ei annettu soveltamisohjetta siihen, miten yksinäinen vanhus selviää henkisesti tästä eristämisestä.

Meidän veronmaksajien ylläpitämä YLE ei myöskään ole hoitanut vastuullisesti kansan hyvinvointiin vaikuttavaa erikoistehtäväänsä. Yle on tuottanut kriisiohjelmaa lähes kokoajan ykköskanavalla. Ikääntyvien katsomia ohjelmia on jätetty pois (esim: ”Sydämen asialla”, vanhat elokuvat ja iskelmät) ja täytetty ne usein vanhuksia ahdistavilla sekä Suomea että koko maailmaa koskevilla tiedoilla.

Suomi on pitkä maa ja täällä harvaan asutussa pohjoisessa on paljon vanhuksia, joilla ei ole nettiä. On vain TV ja siinä Ylen verona maksettua kolme kanavaa. Vanhukset täällä maaseudulla harvoin ostavat maksullisia kanavia. Lisäksi mainostuloilla ylläpidetyillä MTV:n kanavilla ohjelmat on suunnattu etupäässä nuorille työikäisille ja palvelevat mainostajan tavoitteita.

Koronavirus ei poista tarvetta huolehtia niin fyysisestä kuin myös henkisestä kunnosta. Kaikkien ikääntyvien kunnon harjoittelun pitää jatkua epidemiasta huolimatta. Täällä harvaan asutussa pitkien matkojen alueella erilaiset mielihyvään vaikuttavat liikuntatavoitteet voi saavuttaa ilman lähikontakteja. Kunto-ohjelmaa tasapainoharjoittein tulee jatkaa soveltaen annettuja ohjeita.

Yle voisi lähettää ikääntyvien suosimia vanhoja konsertteja (esim. Katri-Helena, Kari Tapio, Eino Grön jne.), yhteislaulutilaisuuksia ja hengellisen musiikin toivekonsertteja. Hallitus antoi myös määräykset jumalanpalveluksista kansankirkossamme. Veronmaksajana edellytän, että Yle1 lähettäisi sunnuntaisin jumalanpalvelukset kuvaten kirkossa kulloinkin palvelevien toimitusta kirkkosalin edessä. Tällöin jokainen ilman nettiä oleva vanhus näkee sen halutessaan.

Haastan myös piispat TV:n jumalanpalveluksissa saarnaamaan. Netin kautta oman seurakunnan lähetyksinä toivoisi jumalanpalveluksen lisäksi omasta kirkosta toimitettavan ohjeitten mukaisesti arkena hartaushetkiä, toivevirsitilaisuuksia sekä musiikkia ja runoja ystäville. Tänä aikana me tarvitsemme yhteishenkeä, lohdutusta ja toivoa yli vaikean ajan.

Eevi Jaakkola YTT, TM vanhus Taivalkoski