Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Meeri Kou­ta­nie­mi kuvasi hoi­to­työn te­ki­jöi­tä - te­hy­läis­ten ta­ri­noi­ta esille Kemin his­to­rial­li­ses­sa mu­seos­sa

Jonna Pakisjärvi, Miia Alasaarela ja Sari Soini hankkivat Meeri Koutaniemen Tehylle toteuttaman valokuvanäyttelyn Kemin historialliseen museoon.
Jonna Pakisjärvi, Miia Alasaarela ja Sari Soini hankkivat Meeri Koutaniemen Tehylle toteuttaman valokuvanäyttelyn Kemin historialliseen museoon.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemin historiallisessa museossa avautunut näyttely ”Kasvokkain – tarinoita ihmisen ja työn arvosta” on puheenvuoro hoitotyön ja varhaiskasvatuksen tekijöiden arvostuksen puolesta. Näyttely on valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn yhteistuotantoa.

Näyttelyyn on kuvattu hoitotyön ammattilaisia, jotka kertovan omia tarinoitaan raskaan työn takaa.

– Näyttely oli isompana Helsingissä ja sama näyttely kiertää nyt eri paikkakunnilla, kertoo ammattiosastonsa tehyläinen puheenjohtaja Miia Alasaarela Mehiläinen Länsi-Pohjasta.

Raskasta ja antoisaa

Näyttelyn tarinat kertovat tehyläisten, kuten hoitotyöntekijöiden ja varhaiskasvattajien, työn raskaudesta, mutta myös siitä, miksi työ on antoisaa.

– Näyttely kertoo siitä, mitä työ meille merkitsee ja antaa näkökulmia siihen, miksi tykkäämme tehdä työtämme, Alasaarela kuvailee.

– Haluamme tuoda esiin sitä, että tätä työtä tekevät ihmiset. He eivät ole koneita tai harmaata massaa, toteaa Sari Soini, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pääluottamusmies.

Tuttuja tunteita

Näyttelyyn kuvatut ammattilaiset työskentelevät eri osissa ihmisten elämänkaarta: perhesuunnittelusta ja syntymästä viimeiselle matkalle saakka. Alasaarela, Soini ja Keminmaan kotisairaanhoidossa työskentelevä ammattiosastonsa puheenjohtaja Jonna Pakisjärvi kertovat, että näyttelyssä esiintyvien henkilöiden kokemukset ja tunteet ovat tuttuja suurelle osalle alalla työskenteleviä.

– Meidän kaikkien päämäärä on sama. Tehdä asioita asiakkaiden ja potilaiden hyväksi, Pakisjärvi toteaa.

Töitä persoonalla

Ammatillinen tekeminen on luonnollisesti tärkeä osa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työntekijöitä, mutta merkittävässä roolissa ovat vuorovaikutus ja sosiaalinen kanssakäyminen. Työtä tehdään koko persoonalla.

– Ihmiset muistavat kohtaamisen. Sosiaalisia taitoja ei opita koulussa, Soini toteaa.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi (s. 1987) on kansainvälisesti palkittu valokuvaaja ja dokumentaristi. Hänet tunnetaan etenkin ihmisoikeuksia ja identiteettiä käsittelevistä kuvareportaaseista ja henkilökuvista. Hän on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja työskennellyt kuvajournalistina yli 60 maassa. Kasvokkain-näyttely on avoinna Kemin historiallisen museon näyttelytilassa 4.12. saakka.

Haluamme tuoda esiin sitä, että tätä työtä tekevät ihmiset.