MM-juh­la­ke­vät ja teks­ti-tv:n tui­jot­te­lu

-
Kuva: Mikko Halvari

Kiitos kysymästä.

Ihan hyvin kai tässä menee. Tosin eipä tätä nyt kukaan ole kysynyt, mutta vastaan silti.

Tämä korona-aika on kieltämättä ollut monintavoin aika erilaista. Näin urheiluun perehtyneenä ihmisenä sitä aika helposti tässä tottui ajatukseen, ettei tänä keväänä ole mitään isompaa eikä pienempää urheilutapahtumaa. Isompia vieroitusoireita ei ole onneksi ilmennyt. En ole sortunut katsomaan internetin syövereistä valkovenäläistä jalkapalloa tai moskovalaista pingistä. E-urheiluakin olen, kumma kyllä, välttänyt.

Erinäiset kanavat tarjoavat nähtäville takavuosien urheilutapahtumia. Melko vähän on tullut niitä katsottua. Omituisin idea taitaa olla Ylen teksti-tv:llä pyörivät 10 vuoden takaisten NHL:n pudotuspelien tulokset. Täytyy sanoa, että vaikka itsellänikin teksti-tv:n avaaminen ja numeroiden 235 valitseminen kaukosäätimestä on kuulunut miltei vakituisiin aamurutiineihin jo vuosikymmeniä, niin tänä keväänä ei ole tullut tavaksi NHL-tuloksia teksti-tv:stä tarkistaa. Nyt tässä vappuaattona tarkistin, että näemmä San Jose voittanut viime yönä kymmenen vuotta sitten Detroitin 4-3 ja siirtynyt playoffien toisen kierroksen ottelusarjassa 1-0-johtoon. Tuskinpa tulee tästä eteenpäin noita 10 vuoden takaisia playoffeja teksti-tv:stä tarkasti seurattua.

Jääkiekosta tulikin mieleeni, että tämä toukokuuhan on perinteisesti ollut sitä aikaa, jolloin monissa suomalaiskodeissa asetutaan televisiovastaanottimen ääreen ja jännätään miten Suomen jääkiekkomaajoukkueen eli Leijonien käy. Lopputuloksena voi olla pettymys tai riemu, joka saa innokkaimmat jääkiekon ystävät käyttäytymään arvaamattomasti ja sukeltelemaan suihkulähteissä. Tänä keväänä jokavuotiset kiekkokisat jäävät väliin eikä Suomen maajoukkue voi puolustaa viime kevään maailmanmestaruutta. No eiköhän noita kiekkokisoja tule vielä tulevaisuudessa, joten kyllä kai sitä yksi toukokuu menee ilman MM-lätkää.

Tuli tuossa puurokattilaa tiskatessani jääkiekon MM-kisoihin liittyen mieleen, että sehän tulee tänä keväänä kuluneeksi 25 vuotta Suomen ensimmäisestä maailmanmestaruudesta. Ville Peltosen kypärätemppu ja Timo Jutilan tyylikäs 4-0-osuma Globenin keväässä painuivat lähtemättömästi mieleen. Tuota historiallista 4-1-voittoahan sitä kelpaa nyt muistella tänäkin keväänä. Loppuottelu Tukholmassa pelattiin 7.5.1995, joten 25 vuotta tapahtuneesta tulee täyteen tämän viikon torstaina. En kuitenkaan suosittele, että kukaan tämän takia innostuisi pulahtamaan suihkulähteeseen. Lumihankeen sukeltakoon, kuka haluaa.

Tässäpä mietteitä näin toukokuun alkuun. Vaikka aika hyvin olen selvinnyt tästä urheiluttomasta keväästä, niin kyllä tässä jo vähitellen mieli halajaisi kisamakkaran syöntiin urheilukentän laidalle. Nyt tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, että onko tullut vielä sellaisia lopullisia päätöksiä, joilla olisi vaikutuksia esimerkiksi Kuusamon jalkapallokesään. Toki lunta on sen verran, ettei ihan hetkeen muutenkaan pelata.