Tilaajille

”Moni lapsi pitää edel­leen minuun yh­teyt­tä" – Täl­lai­sia ovat tarinat ja ihmiset Pork­ka­tör­män takaa

Kuusamon entinen lastensairaala Porkkatörmä aiotaan purkaa. Päätös herättää monenlaisia tunteita heissä, jotka ovat asuneet, olleet hoidossa tai työskennelleet rakennuksessa. Me kokosimme näitä vaiheita ja tarinoita yhteen.

1945
”Tuossa ne ovat minun lähtökohdat.”

"Olen syntynyt evakkomatkalla koulun lattialle. Silloin oli tuberkuloosia ja kaikkea. En tiedä oliko minulla tuberkuloosi vai mikä. Olosuhteet kun olivat mitä olivat. Synnyin helmikuussa 1945, mutta minut vietiin kotoa Meskusvaarasta Porkkatörmän sairaalaan, koska olin niin sairas. Isä jäi leskeksi, kun olin puolivuotias. Kuusamosta minut vietiin Kotkaan Joulumerkkikotiin. Osa lapsista on laitettu Ruotsiin, osa on ollut niin sairaita, että meidät on jätetty sinne Kotkan lastenkodille.

Minullekin ollut adoptiopaperit, mutta isältä ei oltu kysytty asiasta mitään. Kun paperit tulivat hänelle, hän repi ne ja hommasi minut kotiin. Olin 3-vuotias, kun pääsin takaisin kotiin. Kun olen tullut kotiin, ensimmäinen hämärä muistikuva on siitä, että pelkäsin russakoita. En sen kummemmin vastusta purkamista, mutta aina kun hiihdän tai kävelen ohi, niin ajattelen, että tuossa ne ovat minun lähtökohdat."