Monta uu­dis­tus­ta Kuu­sa­mos­sa: fluns­sa­po­li avataan per­jan­tai­na, kulku ham­mas­hoi­to­laan muut­tuu, hen­ki­sen tuen puhelin ava­taan, neuvola pal­ve­lee

Entisiin päivystyksen tiloihin avataan flunssapoliklinikka. Hammashoitolaan ja röntgeniin on kulku järven puolelta rakennuksen takaa. Neuvolaan mennään ovesta B, joka ei näy kuvassa.
Entisiin päivystyksen tiloihin avataan flunssapoliklinikka. Hammashoitolaan ja röntgeniin on kulku järven puolelta rakennuksen takaa. Neuvolaan mennään ovesta B, joka ei näy kuvassa.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon terveyskeskuksen varautumisessa koronavirusepidemiaan otetaan käyttöön uusia toimenpiteitä.

Terveyskeskuksen flunssapoli avataan perjantaina 27.3. ja kaikki hengitystieinfektion oireiden vuoksi arviota tarvitsevat potilaat ohjataan tutkittavaksi flunssapolille.

Ennen poliklinikalle tuloa on soitettava klo 8-16 koronapuhelimeen 040 860 0090 ja muina aikoina päivystyksen numeroon 040 860 8611.

Soiton yhteydessä annetaan tarkemmat ohjeet siitä, mihin ja mitä kautta flunssainen potilas voi tulla paikan päälle, jos tarve sitä vaatii.

Poliklinikan avaamisen myötä myös kulku suun terveyden huoltoon ja röntgeniin muuttuu. Suun terveyden huoltoon kulku tapahtuu huomisesta lähtien järven puoleisesta J-ovesta (2. krs). Röntgeniin kulku tapahtuu G-ovesta järven puolelta. Neuvolaan kulku on B-ovesta.

Kulkuopasteita on laitettu ohjaamaan kulkua oikeille oville.

Mikäli koet turvattomuutta, ahdistuneisuutta tai pelkoa, tai tarvitset muuta henkistä tukea, soita numeroon 040 860 8110 klo 8-16 välisenä aikana.

Lisäksi terveyskeskuksessa on avattu myös henkisen tuen puhelin. Se vastaa numerossa 040 860 8110.

- Mikäli koet turvattomuutta, ahdistuneisuutta tai pelkoa, tai tarvitset muuta henkistä tukea, soita edellä olevaan numeroon klo 8-16 välisenä aikana, Kuusamon terveyskeskuksen infektiolääkäri Marika Käkelä kertoo lähettämässään tiedotteessa.

Koronavirustilanne on tiedotteen mukaan edelleen rauhallinen.

Onko Kuusamossa jo todettu koronavirustartuntoja?

- Todettujen tapausten raportointi tapahtuu valtakunnallisesti THL:n kautta ja sairaanhoitopiirin tasolla. Yksittäisten kuntien todettujen tapausten tilannetta ei ole lupa kommentoida, Marika Käkelä ja hoitotyön esimies Marjo Jurmu viestittävät.

- Muista hengitystieviruksista muun muassa influenssa B- ja RS-virusta on liikkeellä, tiedotteessa kerrotaan.

Rokottaminen jatkuu myös poikkeusoloissa.
Rokottaminen jatkuu myös poikkeusoloissa.
Kuva: PEKKA AHO

Neuvolan toimintaa pyritään ylläpitämään mahdollisimman pitkään perheiden tueksi ja suojaksi. Esimerkiksi välttämätön rokottaminen jatkuu normaalisti myös poikkeusoloissa riittävän rokotuskattavuuden saamiseksi. Välttämättömiä rokotuksia ovat esimerkiksi pikkulasten rokotusohjelman mukaiset rokotukset sekä suoja tuhkarokkoa vastaan.

Ehkäiseviä palveluja jatketaan normaalisti niin pitkään kuin se on mahdollista.

Vastaanotolle saa tulla vain terveenä.

- Jo tämän reilun viikon poikkeustilan jälkeen vanhempien ja myös nuorten on selkeästi ollut tarve saada keskusteluapua ja tukea kotonaoloon. Myös taloudelliset asiat huolettavat ja tilanteen epävarma jatko ahdistaa monia, neuvolan osastonhoitaja Heidi Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan lapsiperheet ja esimerkiksi nuoret kaipaavat kodin ulkopuolista keskusteluapua. Sitä voi saada esimerkiksi omalta tutulta terveydenhoitajalta.

- Meidän työllä tuetaan perheitä sinne tulevaan, sillä onhan elämää vielä koronan jälkeenkin ja silloin pitää löytyä voimavaroja uuden rakentamiseen, Moilanen kertoo.

Juttua on muokattu klo 17.02: Muokattu otsikkoa.