Myös Ou­lus­sa, La­pis­sa, Kuu­sa­mos­sa ja Kai­nuus­sa mää­rät­tiin omik­ron-vi­rus­muun­nok­sen ris­ki­mais­ta tulevat pa­kol­li­seen ter­veys­tar­kas­tuk­seen

Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat maahantuloa edeltävien 14 päivän sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu uutta koronaviruksen muunnosta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Oulun ja Kuusamon kaupungit sekä Kainuun sote-kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa joissa on havaittu uuden omikron-koronavirusvariantin leviämistä.

Lapin avi on antanut alueelleen samansisältöisen määräyksen, kuten myös eteläisen Suomen aluehallintovirastot omille toimialueilleen.

Riskimaista tulevat matkustajat määrätään tartuntatautilain nojalla pakolliseen terveystarkastukseen. Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat maahantuloa edeltävien 14 päivän sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu uutta koronaviruksen muunnosta.

Määräys koskee lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuvia.

Kiireellisenä tehty päätös on voimassa heti ja jatkuu vuoden loppuun, avi kertoo tiedotteessa.

– Uuden virusmuunnoksen arvioidaan muodostavan merkittävän epidemiauhan, sillä sen epäillään leviävän aiempia virusmuunnoksia nopeammin ja mahdollisesti aiheuttavan tautitapauksia myös täyden rokotussarjan saaneille. Tarkemman tutkimustiedon puuttuessa virusmuunnoksen aiheuttamaan uhkaan tulee varovaisuusperiaatteen mukaisesti vastata tehokkailla toimenpiteillä, avin tiedotteessa sanotaan.

Avin päätöksessä viitataan THL:n lauantaiseen arvioon, jonka mukaan omikron-virusmuunnokselle altistumisen riskimaita ovat tämän hetken tiedon perusteella Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swazimaa), Mosambik ja Malawi.

Joitain virustartuntoja on jo havaittu myös Euroopassa ainakin Belgiassa, Saksassa ja Britanniassa sekä Tshekissä.