Juuri nyt: Ruka on vuoden Bike Park – näin ta­pah­tui pyö­räi­ly­puis­ton nousu hau­ku­tus­ta voit­ta­jak­si

Minne mennä: PaKa:n jää­kiek­ko­kau­si alkaa – kaikkea tätä ja paljon muuta on tar­jol­la Koil­lis­maan ta­pah­tu­mis­sa

Pääkirjoitus: Mihin suun­taan laiva lopulta kään­tyy?

Mainos: Syksyn supertarjouksena Koillissanomat Digi + Lehti 4 kk vain 59 €, tilaa tästä!

Nastat jalkaan ja reip­paas­ti ret­kel­le – kan­sal­lis­puis­to­jen polut ja ladut ovat väliin liuk­kai­ta, mutta oi­keil­la vä­li­neil­lä pärjää

Nastakengillä pysyy pystyssä, vaikka alla olisi peilijäätä. Haastavissa keliolosuhteissa liikkumiseen kannattaa varata aikaa ja rauhallisuutta. Arkistokuva.
Nastakengillä pysyy pystyssä, vaikka alla olisi peilijäätä. Haastavissa keliolosuhteissa liikkumiseen kannattaa varata aikaa ja rauhallisuutta. Arkistokuva.
Kuva: Taina Nuutinen

Retkireiteille suuntaavien on nyt syytä varautua liukkaisiin polkuihin ja lipsuviin suksiin maltilla ja oikeilla välineillä. Vaihteleva lämpötila on viimeisen viikon aikana heitellyt plussan ja nollan välillä reilusti, jonka vuoksi Koillismaan lähialueiden kansallispuistoissa kannattaa luottaa enemminkin nastoitettuihin kenkiin kuin hyvään tuuriin.

Oulangan luontokeskukselta lähtevä Kiutakönkään kilometrin reitti on luontokeskuksen asiakasneuvojan Emmi Virsulan mukaan kuljettavissa, mutta paikoin liukas. Niin ikään luontokeskukselta lähtevän viiden kilometrin Hiiden hurmos -reitin pystyy kulkemaan ilman erikoisvälineitä, kuten lumikenkiä.

Kiviainesta kyllä ajetaan, mutta aivan toisaalle. Konttaisen päälle menevän polun reititys muuttui syksyllä ja tuota reittiä kestävöitetään parasta aikaa murskeella. Kyseessä on Metsähallituksen kunnostustoimenpide, jolla uuden päiväreitin, Konttaisen kuhauksen, kuntoa parannetaan sekä talvea että kesää ajatellen.

Kunnostuksen vuoksi reitillä ja sen läheisyydessä liikkuu murskeen kuljettamiseen käytettäviä moottorikelkkoja.

– Moottorikelkoista viedään varoitukset reitin varrelle. Kaikista muutoksista reiteillämme ilmoitetaan Facebookissamme ja luontoon.fi -sivustolla.

Pienellä Karhunkierroksella on myös liukasta, mutta sielläkin pärjää nastakengillä. Reitin suosion vuoksi kävijämäärät ovat korkeat ja kulku-urat ovat tamppautuneet niin, ettei sinnekään tarvitse lumikenkiä. Maisemia ihastelemaan ja tulistelemaan pääsee siis sinnekin ilman erikoisvälineitä. Rappusissa kannattaa pitää kieli keskellä suuta ja ottaa tukea.

– Lumi pakkautuu näillä keleillä rappusiin ja jäätyy. Kun ihmiset kulkevat paljon, niin se tamppautuu rappusiin. Kannattaakin ottaa kaiteista tukea, Virsula ohjeistaa.

Hossassa reitit ovat Oulangan tavoin vaihtelevassa kunnossa. Osa niistä ja latupohjista voi olla hyvinkin jäisiä ja retkeilijän kannattaa suhtautua sisulla ja rauhallisuudella varsinkin harjujen ylityksiin, joita alueelta löytyy runsain mitoin. Hiihtolatuja on nyt kansallispuistossa noin 30 kilometrin verran. Näiden lisäksi alueelta löytyy monitoimilatuja, joilla voi kävelyn lisäksi kulkea suksilla, lumikengillä ja läskipyörillä.

– Vaihtoehtoja löytyy riippuen siitä, haluaako hiihtää muutaman kilometrin päivälenkin tai pidemmän lenkin ja olla yötä jossain, kertoo Hossan ja Kylmäluoman luontokeskuksia ylläpitävän Experiment Ky:n yrittäjä Harri Väisänen.