"Nuor­ten mie­len­ter­veys­krii­si on mennyt jo liian pit­käl­le" – Lu­kio­lais­ten Liitto esittää mie­len­ter­veys­tar­kas­tuk­sia lu­kioi­hin

Lukiolaisten Liitto toivoo, että opiskelijoiden mielenterveyttä kartoitettaisiin säännöllisesti kuten fyysistä terveyttäkin.
Lukiolaisten Liitto toivoo, että opiskelijoiden mielenterveyttä kartoitettaisiin säännöllisesti kuten fyysistä terveyttäkin.
Kuva: Pekka Peura

Lukiolaisten Liitto on huolissaan lukiolaisten jaksamisesta ja mielenterveyden haasteista, jotka ovat yleistyneet viime vuosina.

Sen mukaan mielenterveyden tukemiseen on satsattava myös laajemmin. Lukiolaisten Liiton liittokokous esittääkin mielenterveystarkastuksien käyttöön ottamista lukioissa.

– On tärkeää, että opiskelijoiden mielenterveyttä kartoitetaan fyysisen terveyden seurannan tapaan. Tarkastuksissa voidaan huomata mahdolliset haasteet ajoissa ja tarjota tukea myös ennaltaehkäisevästi: mitä aiemmin tilanne huomataan, sitä varmemmin nuori saa tarvitsemansa avun, Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas kertoo tiedotteessa.

Tarkastukset voitaisiin toteuttaa esimerkiksi lukion alussa järjestettävien terveystarkastusten yhteydessä. Näin pystyttäisiin tavoittamaan kaikki lukiolaiset ympäri Suomen. Mielenterveystarkastuksia voitaisiin toteuttaa myös perusopetuksen oppilaille, Liitto ehdottaa.

– Nuorten mielenterveyskriisi on mennyt jo liian pitkälle ja nyt tulee ottaa kaikki keinot käyttöön. Mielenterveystarkastuksien tekeminen lisää työmäärää, mikä tarkoittaa, että myös opiskeluterveydenhuollon resursseja on lisättävä ja henkilöstön mielenterveysosaamisesta huolehdittava. Panostukset kuitenkin maksavat itsensä takaisin, Lukiolaisten Liiton vuoden 2022 puheenjohtaja Lukas Virtala sanoo.

Ennen koronapandemiaa 40 prosenttia lukiolaisista koki opintonsa henkisesti raskaiksi. Vuoden 2021 Kouluterveyskyselyssä lähes joka toinen lukiolainen kertoi olleensa huolissaan omasta mielialastaan viimeisimmän 12 kuukauden aikana.

Liiton mukaan pandemia ja siitä johtuvat rajoitustoimet ovat aiheuttaneet laajan hyvinvointivajeen nuorille.