Oulun kaup­pa­ka­ma­ri: Puo­lel­la yri­tyk­sis­tä han­ka­luuk­sia rek­ry­toin­nis­sa

Matkailualalle tarvitaan paljon työvoimaa talvisesongiksi.
Matkailualalle tarvitaan paljon työvoimaa talvisesongiksi.
Kuva: Anssi Jokiranta

Oulun kauppakamari julkaisi uusimman jäsenkyselynsä tulokset alueen yritysten työvoimatarpeesta Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ja Oulun kauppakamarin järjestämässä webinaarissa tiistaiaamuna. Kysely toteutettiin Oulun kauppakamarin toiminta-alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tuloksista ilmenee, että puolet vastanneista yrityksistä oli kohdannut hankaluuksia uuden työvoiman rekrytoinnissa.

Oulun kauppakamarin mukaan ammattitaitoisesta työvoimasta on edelleen pulaa, mutta suurin työvoimapula on kuitenkin hellittämässä alueen työllistävissä yrityksissä.

Suurimpia rekrytoinnin kompastuskiviä olivat vastaajien mukaan hakijoiden riittämätön ammattitaito ja riittämätön työvoiman tarjonta alueella. Kysely paljastaa, että alueen työvoimatarpeen kirjo on laaja. Rekrytointivaikeuksia on ilmennyt muun muassa seuraavissa ammattinimikkeissä: ammattitaitoinen myyjä, yritysmyyjä, ohjelmistosuunnittelija, automaatiosuunnittelija, lähihoitaja, kokki, tarjoilija, siivooja, kiinteistönhoitaja, raudoittaja, levyseppä-hitsaaja ja bitumieristäjä.

– Ammattitaitoiselle työvoimalle on edelleen kysyntää. Vaikka akuutti työvoimapula ei enää ole niin suuri kuin vuosi sitten, ilmoittavat monet yritykset sen edelleen kasvun esteeksi,  arvioi Oulun kauppakamarin palvelusektorin johtaja Maria Juurikka.

– Myös ulkomaisen työvoiman tarve asiantuntijoissa että erityisosaajissa on yhä ajankohtainen.