Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Kai­vos­kes­kus­te­lua on turha läm­mit­tää uu­del­leen – päätös suo­je­lus­ta tehtiin suu­rel­la enem­mis­töl­lä

Kuusamon kaupunginvaltuusto hyväksyi osana yleiskaavaa niin sanotun ankka-mallin, jolla Kuusamon luonnon ja matkailun kannalta keskeiset asiat rajattiin kaivostoiminnan ulkopuolelle. Valtuusto hyväksyi yleiskaavan lähes yksimielisesti (äänin 39-4) syksyllä 2016.

Reilun vuoden uinuttuaan kaivosasia palaa rytinällä takaisin. Uusi kaivosyhtiö, australialais-suomalainen Latitude 66 Cobalt Oy suunnittelee kobolttikaivosten avaamista suojelualueelle Käylän Juomasuolle sekä Posion Maaninkavaaraan.

Yleiskaavan valmistelu kesti vuosia, mutta lopulta prosessi päättyi paikalliseen sopuun. Kokoon hierottu kompromissi tyydytti, sillä yksikään paikallinen toimija ei jättänyt kaavasta valitusta. Kaivosyhtiö sen sijaan valitti kaavasta.

Kaivosyhtiön tekemä kaavavalitus ei ollut yllätys, sillä Kuusamon kaivosriidalla on ennakkotapauksen luonne. Kaivosyhtiö haluaa testata kaavoituksen ja kunnallisen itsehallinnon rajat: onko kaavoituksella ylipäänsä mahdollista rajata kaivostoimintaa. Kaivosyhtiö jätti valituksen noin vuosi sitten. Päätöstä lienee lupa odottaa tämän vuoden aikana.

Kaivosoikeudet ostaneen uuden yhtiön tavoitteena on saada sellainen sopuratkaisu, että oikeusprosessista voitaisiin luopua. Se edellyttäisi yleiskaavan suojelun avaamista tai uutta tulkintaa kaavasta.

Kuusamon kaivoskiistassa saatiin paikallinen sopuratkaisu pitkän kiistelyn jälkeen. Sitä ei pidä tuoreeltaan laittaa palasiksi. Tehtyjen päätösten pitkäjänteisyyteen pitää voida luottaa. Uudella kaivosyhtiöllä on oikeus esittää ajatuksensa ja niitä kannattaa kuunnella, mutta on vaikea nähdä, mikä olisi ratkaisevasti muuttunut. Keskustelu käytiin jo siltäkin osin, että Juomasuolla olisi pelkkä louhinta, eikä rikastamoa. Posiolla kannan muodostaminen on edessä.

Keskeisenä on edelleen kaivostoiminnassa syntyvien vesien käsittely. Niiden paikka ei voi olla Kitkajoessa, vaikka ne miten luvattaisiin puhdistaa. Jo yksin maineriski on liian suuri.

Keskeisenä on edelleen kaivostoiminnassa syntyvien vesien käsittely. Niiden paikka ei voi olla Kitkajoessa, vaikka ne miten luvattaisiin puhdistaa. Jo yksin maineriski on liian suuri.