Pääkirjoitus

Pää­kir­joi­tus: Kamera kädessä luon­toon – so­siaa­li­sen median tuulet pu­hal­ta­vat luon­to­ku­vauk­ses­sa­kin

Kuusamo XXII Nature Photo -luontokuvatapahtuma kokosi viikonloppuina Kuusamoon jälleen runsaasti luonnosta ja etenkin luontokuvauksesta kiinnostuneita ihmisiä. Kuten tämän vuoden tapahtuman nimestä voidaan päätellä, on Nature Photo ilahduttanut kuusamolaisia ja muualta tulleita festivaalivieraita jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Tuossa ajassa on varmasti ehtinyt tapahtua paljon myös luontokuvauksen saralla.

Vielä 1990-luvulla, jolloin ensimmäisiä Nature Photo -festivaaleja vietettiin, ei nykypäivän kaltaisesta sosiaalisesta mediasta ollut kenelläkään minkään näköistä käsitystä. Tänä päivänä sosiaalinen media on läsnä lähes jokaisen ihmisen elämässä joka hetki. Nykypäivän ihminen ei välttämättä malta lähteä edes ulos luontoon ilman taskussa piippaavaa älylaitetta.

Älylaitteet ja sosiaalinen media luovat toki myös mahdollisuuksia luontokuvauksen saralla. Nykypäivänä jokaisella on mahdollisuus ottaa kuva ja ladata se nettiin kaikkien ihmisten ihmeteltäväksi. Palautetta kuvista on mahdollista saada välittömästi omalta kaveriporukalta ja jopa suuremmalta ihmisjoukolta. Mahdollisuudet ovat lähestulkoon rajattomat.

Toista miljoonaa seuraajaa Instagrammissa luontokuvillaan kerännyt Konsta Punkka kertoo tässä lehdessä, kuinka kiinnostus luontokuvaukseen on kasvanut sosiaalisen median myötä. Lauantaina Nature Photo -tapahtumassa esiintynyt Punkka on havainnut etenkin nuorten kiinnostuksen luontokuvia kohtaan kasvaneen hurjasti.

Punkka on varmasti omalla esimerkillään tärkeä esikuva monelle luontokuvausta harrastavalle tai kuvausharrastuksesta haaveilevalle nuorelle. Punkan innoittamana moni nuori tarttuu kameraan ja suuntaa ulos. Ehkä jonakin päivänä kuvauksesta innostunut nuori löytää itsensä Nature Photon lavalta.

Luonnosta löytää varmasti aina uusia näkökulmia ja kuvauskohteita. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, kunhan muistaa suhtautua kunnioituksella ympäristöön.

”Älylaitteet ja sosiaalinen media luovat toki myös mahdollisuuksia luontokuvauksen saralla.