Viikonvaihde: Ko­rouo­man pio­nee­rin mat­kas­sa Rus­keal­la vir­ral­la

Menot: Nappaa tästä vinkit Koil­lis­maan me­noi­hin

Toimittajalta: Oman alan va­lit­se­mi­nen voi olla ta­sa­pai­not­te­lua in­to­hi­mon ja käy­tän­nön vä­lil­lä.

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kolumni

Pää­toi­mit­ta­jal­ta: Jos Ni­lon­kan­kaal­le ra­ken­ne­taan uusi ala­kou­lu, on päät­tä­jien us­kal­let­ta­va lak­kaut­taa ky­lä­kou­lut – tosin toi­nen­kin vaih­to­eh­to on ole­mas­sa

Kaupunginhallitus saa tänään käsiteltäväkseen ehdotuksen Kuusamon koulujen tulevaisuudesta. Kouluverkkosuunnitelman mukaan Nilonkankaalle rakennetaan uusi alakoulu, joka kerää suurimman osan viiden lakkautettavan kyläkoulun oppilaista. Osa oppilaista menee Rukalle.

Suunnitelman mukaan lakkautettavia kouluja ovat Törmänen (lakkaisi 1.8.2019), Määttälä (2019), Nissinvaara (2022), Sänkikangas (2022) ja Noukavaara (uuden koulun valmistuessa). Lopullisesti uuden ja vanhojen koulujen kohtalosta päättää valtuusto.

Kouluverkkoselvityksen pohjalta hahmottuu kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on edellä selostettu: rakennetaan Nilonkankaalle koulu ja lakkautetaan viisi kyläkoulua. Suunnitelman järki on siinä, että tunnustetaan kaupungin taloudellisten voimavarojen rajallisuus. Jos halutaan uutta koulua, on vanhoista luovuttava. Kyläkoulujen korjausvelka on merkittävä ja käyttökulut suuret.

Saa nähdä, kuullaanko valtuustossa aikanaan puheenvuoro, jossa luvataan kaikki herkut: uusi koulu ja kaikkien kyläkoulujen säilyttäminen entistä ehommaksi remontoituna. Jos populismi yhdistyy olemattomaan matikkapäähän, niin puheenvuoro kuullaan.

Mikäli valtuusto päättää rakentaa Nilonkankaan koulun, pitää samalla tehdä selkeä päätös kyläkoulujen lakkauttamisista. Päätös, jonka takana poliitikoilla on oltava ryhtiä seistä jokaisen lakkautettavan kyläkoulun vanhempainillassa.

Kaiken päätöksenteon pohjana tulee olla oppilasennuste, joka valitettavasti on laskevalla käyrällä. Tänä vuonna syntyy noin 85 lasta eli Kuusamossa aloittaa 4-5 ekaluokkaa vuonna 2025, mikäli muuttoliikkeessä ei tapahdu merkittävää käännettä.

Kuusamon työllisyys on kehittynyt erinomaisesti. Se antaa toivonpilkahduksen siitä, että lapsiperheitä (kotimaasta tai ulkomailta) voisi muuttaa paikkakunnalle. Kukaan ei tiedä varmasti. Koulupäätöksissä on noudatettava varovaisuuden periaatetta.

Entä toinen vaihtoehto? Myös hajautettu koulumalli on mahdollinen. Jos Nilonkankaan vanha koulu todetaan purkukuntoiseksi, sovitetaan vähenevät oppilaat keskustaajaman muihin kouluihin ja lähimpiin kyläkouluihin. Jo nyt osa Noukavaaran koulun oppilaista on kuljetusoppilaita taajamasta. Vaihtoehto olisi kaupungille taloudellisesti paljon kevyempi kuin uusi koulu, jonka alustava kustannusarvio on 13,7 miljoonaa.

Kaupungin kaksi perustehtävää ovat hyvinvoinnin (mm. koulut) ja elinvoiman rakentaminen. Kumpaakaan ei saa unohtaa. Elinvoimainvestointeihin pitää jäädä paukkuja, jotta muuttotappio voidaan taittaa. Rukan stadionin investoinneista käydään mielenkiintoinen keskustelu.

Jos Nilonkankaan koulu todetaan korjauskelvottomaksi, sovitetaan vähenevät oppilaat keskustaajaman muihin kouluihin ja lähimpiin kyläkouluihin.