Juuri nyt: Kolme kuu­sa­mo­lais­ta kes­kus­ta­vai­kut­ta­jaa erosi puo­lueen jä­se­nyy­des­tä

Luonnonsuojelu: Nokia pe­rus­taa uuden luon­non­suo­je­lu­alueen Ala-Kit­kal­le

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Pää­toi­mit­ta­jal­ta: Suomi hät­käh­ti väes­töen­nus­tet­ta, mutta työ­ikäis­ten vä­he­ne­mi­nen nä­ver­tää Koil­lis­maa­ta jo nyt – maa­han­muut­toa pitää roh­keas­ti edistää

Suomi hätkähti, kun Tilastokeskus julkisti väestöennusteen. Sen mukaan suomalaisten määrä kääntyy laskuun vuonna 2035. Nuorten määrä on vähenemässä vielä nopeammin kuin aiemmin on ennakoitu. Huoltosuhde heikkenee eli jokaista työikäistä kohti on paljon aiempaa enemmän huollettavia.

Miksi tämä kuulostaa niin kovin tutulta? Koska tätä todellisuutta on maaseudulla eletty ainakin 90-luvun lamasta saakka. Sotien jälkeen ikäluokat ovat Kuusamossa puolittuneet vähintään kerran 30 vuodessa. Vielä 1960-luvulla lapsia syntyi 600 vuodessa. Ikäluokan koko oli 90-luvulla noin 300. Tällä vuosikymmenellä lapsia on syntynyt 150 vuodessa. Paitsi että tänä vuonna jäädään reiluun 80 lapseen. Posiolla ja monessa muussa maaseutukunnassa ikäluokat ovat pienentyneet vielä dramaattisemmin.

Työikäisen väestön väheneminen nävertää työmarkkinoita. Kuusamon työttömyysaste (8,5 %) on alimmillaan vuosikymmeniin. Työttömiä on 567, mikä on 452 vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Sitten tärkeä huomio. Työttömyyden alenemisesta alle neljännes johtuu työllisten määrän kasvusta (+ 103 henkilöä) ja yli kolme neljännestä työvoiman määrän laskusta (- 349 henkilöä). Työvoiman määrä on Kuusamossa viimeisimmän tilaston mukaan 6 674. Ihmisiä jää eläkkeelle ja muuttaa muualle.

Joku saattaa ajatella, että työllisten määrän kasvu ja työvoiman määrän lasku johtaa kahden käyrän kohtaamiseen, jonka tuloksena Kuusamossa vallitsee täystyöllisyys. Ikävä kyllä näin ei käy. Paljon ennen tätä ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta muodostuu kasvun tulppa. Investoinnit jäävät tekemättä. Kuusamon matkailu hakee parasta aikaa satoja kausityöntekijöitä, joista kilpailee koko Lappi (Kaleva 19.11.2018).

Ilman maahanmuuttoa, niin kutsutun omavaraisennusteen mukaan, työikäisen väestön määrä vähenee Suomessa 217 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä ja 630 000 henkilöllä vuoteen 2050 mennessä. Maahanmuutto korjaa tilannetta, mutta ei riittävästi nykytahdilla. Työikäisen väestön määrän väheneminen koettelee erityisen rajusti maaseutua, kuten Koillismaata.

Kuusamon tavoitteena on luoda tuhat uutta työpaikkaa vuoteen 2021 mennessä. Pitää uskaltaa kysyä, mistä tekijät. Koillismaa tarvitsee maahanmuutto-ohjelman, jolla varmistetaan alueen elinvoima tulevina vuosina. Pitää luoda väyliä yrityksille työllistää ja tekijöille työllistyä. Pitää uskaltaa tehdä rohkeita valintoja tulevaisuuteen! Tarvitsemme uusia käsiä tekemään työtä ja maksamaan yhteistä hyvinvointiamme.

Lehteilin Kuusamon kaupungin ensi vuoden talousarviota. Maahanmuutto ohitettiin parilla lauseella.

Kuusamo tarvitsee maahanmuutto-ohjelman, jolla varmistetaan alueen elinvoima tulevina vuosina.