Juuri nyt: Pölkky hukkasi mah­dol­li­suu­ten­sa 3-0-voit­toon Hä­meen­lin­nan noustua kol­man­nes­sa erässä takaa ohi, nel­jän­nen erän voiton myötä pisteet jäivät kui­ten­kin Kuu­sa­moon

Joko luit: Matti Suur-Ha­ma­ri Linnan juhliin kol­mat­ta kertaa – kil­pa­uran­sa päät­tä­nyt pa­ra­lu­mi­lau­tai­li­ja ryhtyi ur­hei­lu­vä­li­ne­myy­jäk­si: "Olen opet­te­le­mas­sa ta­val­li­sen ihmisen arkea"

Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Per­jan­tai­na en­si-il­tan­sa saavan Reino Rin­tees­tä ker­to­van juh­la­mo­no­lo­gin näyt­te­li­jäl­lä tunteet tulevat pintaan luon­nos­taan: ”Teksti on niin voi­ma­kas­ta, että sitä ei tar­vit­se näy­tel­lä"

-
Kuva: Petri Markkanen

– Auttaako joku Ottoa kuusen kanssa, Esa Tikkanen huudahtaa Kuusamotalon salissa. Lauantai-iltapäivänä salissa huhkitaan, sillä käynnissä ovat Rinteen laella -juhlamonologin viimeiset harjoitukset ennen kenraaliharjoitusta ja perjantain ensi-iltaa. Lavalle tuodaan esityksessä käytettävää nelimetristä kuusikoristetta.

Tikkanen näyttelee kertojan osaa kuusamolaisen toimittaja-kirjailijan ja luonnonsuojelijan Reino Rinteen elämästä kertovassa monologiteoksessa.

Näyttelijä-käsikirjoittaja on työstänyt Rinteesta kertovaa monologiteosta kaksi vuotta. Hän aloitti kokoamalla Rinteen teksteistä niitä, jotka häntä itseään koskettivat eniten. Monet varsinkin luonnonsuojeluun liittyvistä teksteistä ovat Tikkasen mukaan ajankohtaisia tänäkin päivänä.

– Monet tekstit ovat siirrettävissä nykyaikaan: niissä ollaan huolissaan vedestä, luonnosta, mineraaleista, metsistä.

Monologi alkaa Talvisodan syttymisestä. Reino Rinne on lähettänyt kotiinsa kirjeen, jossa hän pohtii tulevatko hänen vaatteensa takaisin kotiin vaiko eivät.

– Meillä on autenttinen kuva tupakka-askin kannesta, mihin Rinne kirjoitti terveisensä kotiin, Tikkanen kertoo innostuneena.

Rinne kirjoitti sota-aikana kolumneja muun muassa Hakkapeliitta-lehteen. Osa niistä on löytänyt nyt tiensä yleisön kuultaville Tikkasen tulkitsemina.

Sota-ajan jälkeen monologi jatkuu kronologisessa järjestyksessä aina Koillissanomien perustamisesta luonnonsuojeluun, Koillismaan koskien suojeluun sekä myös Rinteen perhe-elämään.

– Toisella puoliajalla on perhekeskeisyyttä; nostetaan esiin äitiä, mummoa ja parisuhdetta.

Kuorolla on ohjaaja Maria Mustosen mukaan esityksessä tärkeä rooli, se nimittäin tukee monologin esittäjää säestäen runojen ja tekstien taustoja.

– Kuorolla tulee olemaan värjätyt kaavut. He toimivat luontona, luonnon ääninä sitoen runot yhteen.

Teoksessa yhdistyvät monta eri taiteenlajia, joista yksi näkyvimmistä on valo- ja videotaide. Seinälle monologin aikana heijastettava kuvasato käsittää niin valokuvia Rinteen elämästä kuin myös kuusamolaisen Timo Törmäsen teosta varten kuvaamaa valo- ja videokuvaa luonnosta.

– Vesi on niiden pääelementti, sekä pinnalta että pinnan alta, Törmänen kertoo.

Äänimaailmasta ja ambienssista vastaa kuusamolainen Otto Tuloisela.

– Hän on säveltänyt teokseen kappaleita ja tehnyt äänimaailman nuotiosta huutoihin, Tikkanen kertoo.

Esa Tikkanen on harjoitellut Rinteen tekstejä rooliaan varten muun muassa pyöräillessään työmatkoja Kuusamon Uistimelle, missä hän työskentelee tuotantopäällikkönä. Teksteissä esiintyy aika ajoin kirosanoja ja ohikulkijat ovat saattaneetkin hieman pelästyä kiroilevaa pyöräilijää.

– Yhden kerran kun ajoin, niin en huomannut, että ihminenhän kävelee siinä vieressä, Tikkanen nauraa.

Yleisön näkemä liikutus näyttelijän kasvoilla on aitoa.

– Teksti on niin voimakasta, että sitä ei tarvitse näytellä. Tippa tulee luonnostaan silmään.

Teatteriryhmän matka ensi-iltaviikkoon on kestänyt nyt kaksi vuotta. Juhlaesitys on nyt hyvällä tolalla ja se saa ohjaaja Mustosen tyytyväiseksi.

– Joka harjoituskerta minä vaikutun Esasta, kuorosta ja kuvista, Mustonen kertoo liikuttuneena.

Rinteen laella -monologin ensi-ilta on Kuusamon Näyttämöllä Kuusamotalolla 5.10.2018. Esitystä näytetään yhteensä kahdeksan kertaa. Kuusamon Näyttämö täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

Meillä on autenttinen kuva tupakka-askin kannesta, mihin Rinne kirjoitti terveisensä kotiin.