Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Poh­jois-Poh­jan­maa on siir­ty­nyt ko­ro­na­epi­de­mian kiih­ty­mis­vai­hee­seen, nämä uudet suo­si­tuk­set tulevat voimaan tors­tai­na – "Pe­lä­tään, että epi­de­mia leviää Oulun ul­ko­puo­lel­le­kin"

-
Kuva: Jussi Leinonen

Koko Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronavirusepidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Asiasta kertoo Pohjois-Pohjanmaan alueellinen covid 19 -koordinaatioryhmä, joka kokoontui tiistaina.

Ryhmä antaa uusia suosituksia koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Osa suosituksista on ollut voimassa Oulun osalta jo aiemmin.

Uusina suosituksina ovat muun muassa laajennettu etätyösuositus ja kattaviin etäkokouksiin siirtyminen. Maskisuositus julkisissa tiloissa tulee voimaan Oulun lisäksi koko maakunnassa.

– Työpaikoilla on tiukempia suosituksia maskien käytölle sen vuoksi, että tavallisilla työpaikoilla on aika paljon tartuntoja. Etätyö- ja etäkokoussuositukset ovat selkeämpiä, ne koskevat ihan kaikkea työtä, mitä etänä voi tehdä, sanoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen, joka toimii koordinaatioryhmän puheenjohtajana.

Julkisten tilojen maskisuositus on voimassa myös toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa sekä työpaikoilla sisätiloissa. Korpelaisen mukaan maskisuositus koskee kouluissa opettajia, ei oppilaita.

Yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.

Ryhmä suosittelee noudattaman ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita. Ryhmä suosittelee välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle.

– Nämä ovat vanhoja suosituksia Oulussa, mutta jotka laajenevat nyt koko maakuntaan.

Epidemian pelätään kiihtyvän Oulun ulkopuolellakin

Korpelaisen mukaan aiemmilla viikoilla vielä pohdittiin Oulun kaupungin osalta, onko koronaepidemia perustasolla vai kiihtymisvaiheessa.

– Silloin lähdettiin menemään parempaan suuntaan, mutta viime viikolla ja viikonloppuna tilanne kääntyi huonommaksi. Nyt tartuntoja on enemmän kuin edellisillä viikoilla.

Nyt asiantuntijoiden ennuste on se, että jos mitään suosituksia ja rajoituksia ei tehdä, koronavirus leviää.

– Tietysti pelätään, että epidemia leviää Oulun ulkopuolellekin. Ja onhan niitä tartuntoja ollut Oulun lähikunnissa lisääntyvästi, Korpelainen sanoo.

Kaikissa kunnissa tartuntoja ei ole ollut, mutta suositukset laajennettiin koko maakuntaan selkeyden vuoksi.

Uudet suositukset tulevat voimaan torstaina 26. marraskuuta ja ovat voimassa 18. joulukuuta asti.

Uudet suositukset koko maakuntaan (osa ollut voimassa Oulussa jo aiemmin):

Laajennettu etätyösuositus

• Suositellaan, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

• Suositellaan siirtymistä mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Maskisuositukset

• Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien)

• Ammatillisissa oppilaitoksissa, lukioissa ja korkeakouluissa

• Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

• Suositellaan, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä

Harrastusryhmät (voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien)

• Suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita

Riskiryhmät (voimassa Oulussa jo 29.10 lähtien)

• Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (esimerkiksi yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike)


Aiemmin annetut suositukset

Maskisuositukset (koskee yli 15-vuotiaita)

• Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää

• Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

• Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

• Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan suunenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena

Juttua muokattu kello 20.11 Juha Korpelaisen kommenteilla. Uusista suosituksista tarkennettu, että kouluissa maskisuositus koskee opettajia, ei oppilaita.

Korjattu 25.11. kello 15.36: Toisin kuin aiemmin kerrottiin, maskisuositus koskee toisella asteella ja korkeakouluissa myös muitakin kuin opettajia. Lue lisää täältä.