Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Po­siol­la noin 30 hen­ki­löä ko­ro­na­ka­ran­tee­nis­sa – tar­tun­to­ja ja al­tis­tu­nei­ta on kol­mes­ta ket­jus­ta

Koronarokote annetaan olkavarteen. Keskiviikkoon mennessä Posiolla kaksi rokoteannosta oli saanut 82,1 prosenttia yhteensä kaikista 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista kuntalaisista. Kuusamossa vastaava luku oli 80,8 ja Taivalkoskella 80,0 prosenttia.
Koronarokote annetaan olkavarteen. Keskiviikkoon mennessä Posiolla kaksi rokoteannosta oli saanut 82,1 prosenttia yhteensä kaikista 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista kuntalaisista. Kuusamossa vastaava luku oli 80,8 ja Taivalkoskella 80,0 prosenttia.
Kuva: Vesa Joensuu

Posion kunta kertoo keskiviikkona antamassaan tiedotteessa, että korona-altistumisen takia noin 30 henkilöä on karanteenissa. Tartuntoja ja altistuneita on kolmesta eri ketjusta. Kaikkien ketjujen alkulähde on sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Maanantaina 15. marraskuuta Posiolla todettiin yksi koronatartunta ja tiistaina 16. marraskuuta kaksi tartuntaa. Viime viikolla tartuntoja todettiin yhteensä kaksi.

Tiedotteen mukaan jäljitystyö on päättynyt, ja sairastuneet on määrätty eristykseen ja altistuneet karanteeniin viranomaismääräysten mukaisesti. Sekä eristettyihin että altistuneisiin on saatu yhteys, ja heille on annettu ohjeet, miten toimia karanteenissa ja eristyksessä. Kaikissa yhteydenotoissa on tiedotettu erilaisten tukipalveluiden, esimerkiksi asiointiavun,  mahdollisuudesta.

Tietosuojasyistä tarkempia tietoja positiivisista tai altistuneista ei voida antaa, tiedotteessa kerrotaan.

Koillissanomat sai keskiviikkona muuta kautta tiedon, että eräs kotihoidon asiakas vapautettiin keskiviikkona  karanteenista, kun hänen koronatestituloksensa oli negatiivinen. Hänen oli kerrottu altistuneen viime viikon torstaina hänen luonaan käyneestä työntekijästä ja asetettu karanteeniin ensi sunnuntaihin asti.

Posion terveyskeskuksessa on tarkennettu entisestään hygieniaohjeita ja maskien käyttöä eri yksiköissä, tiedotteessa sanotaan.

"Pyrimme turvaamaan kuntalaisille matalan kynnyksen testaamisen ja nopean jäljitystyön. Koronavirusta on valitettavasti nyt laajalti liikkeellä, ja kehotamme kaikkia käyttämään maskia kodin ulkopuolella, huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaväleistä sekä viimeistään nyt hankkimaan rokotussuojan", Posion koronajäljityksestä kerrotaan.

Koronavirukseen sairastuneiden tyypilliset oireet ovat kuume, nuha, yskä tai hengenahdistus. Oireina voi olla myös ripuli, vatsakipu tai haju- ja makuaistin menetys. Oireiden ilmaantuessa, hoidon tarpeen ja testauksen arviota varten Posiolla neuvotaan olemaan yhteydessä Posion terveyskeskukseen (p. 016 254 100).

Posiolla on käytössä pika-antigeenitestit, ja tuloksen testauksesta saa samana päivänä, noin tunnin kuluttua testaamisesta. Testaamista suositellaan edelleen matalalla kynnyksellä.

Posion korona-asioista tiedotetaan Posion kunnan kautta ja kunnanjohtaja Pekka Jääskön johdolla.