Lentopallo: Naisten lii­ga­kau­si alkaa – Joko Pölkky Kuusamo nos­te­lee kannua?

Viikon kysymys: Milloin pysyvä lumi sataa Koil­lis­maal­le?

Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Koil­lis­sa­no­mat Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

Po­siol­la on annettu 670 ro­ko­te­an­nos­ta – ko­ro­na­ro­kot­tei­den an­ta­mis­ta laa­jen­ne­taan

Posiolla on annettu 670 rokoteannosta.
Posiolla on annettu 670 rokoteannosta.
Kuva: Kirsi Junttila

Posiolla laajennetaan koronarokotteiden antamista THL:n ohjeen mukaan ryhmään 2 seuraavin osin (alle 70v.), Coronarian tiedotteessa kerrotaan.

- Säännöllistä lääkitystä vaativa astma.

Säännöllisellä lääkityksellä tarkoitetaan päivittäin käytettävää inhaloitavaa steroidia tai tablettilääkitystä, kuten esimerkiksi kortisoni tai montelukasti. Inhaloitavaa steroidia kutsutaan myös hoitavaksi lääkkeeksi. Osa potilaista käyttää säännöllisesti hoitavan ja pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen yhdistelmiä.

Jos potilaalla on niin sanottu lievä rasitusastma, ja hän lääkitsee sitä ainoastaan tarvittaessa keuhkoputkia avaavalla lääkkeellä, kuten esimerkiksi Ventoline, Buventol tms., hän ei ole oikeutettu rokotukseen tässä vaiheessa, tiedotteessa sanotaan.

– Pyydämme niitä yli 80-vuotiaita, joihin emme vielä ole ottaneet yhteyttä, soittamaan rokoteajanvaraukseen.

Tiedote Posion koronarokotuksista

Posiolla on tähän mennessä annettu noin 670 rokoteannosta. Rokotetut ovat infektiopotilaita hoitavaa henkilökuntaa, ikäihmisten palveluasumisyksiköiden henkilökuntaa ja asukkaita, osa kotona asuvista 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista ihmisistä sekä THL:n luokituksen mukaisesti alle 70-vuotiaita vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistaviin sairauksiin kuuluvia riskiryhmäläisiä. Rokotusmyönteisyys on ollut ilahduttavaa, rokotuksista on kieltäytynyt vain yksittäisiä ihmisiä.

Tietoa rokottamisesta jatkossa:

Ajan varaaminen ja koronarokotetiedustelut:

- 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille on soitettu terveyskeskuksesta, kun heidän rokotusvuoronsa on. Pyydämme niitä yli 80-vuotiaita, joihin emme vielä ole ottaneet yhteyttä, soittamaan rokoteajanvaraukseen.

- Muut rokotettavat voivat varata ajan rokotukseen silloin kun kyseisen ryhmän rokotteita on saatavana. Katso luokittelu riskiryhmistä alempana! Soita vasta, kun oma rokotevuorosi on, pidetään toiminta sujuvana kaikille.

- Kannattaa seurata terveyskeskuksen ja kunnan tiedotteita aktiivisesti. Rokotteita tulee Posiolle vähän kerrallaan ja tiedot muuttuvat nopeasti.

-Koronarokoteajanvarauksen puhelinnumero 16.2.21 alkaen on 040 801 2371

- Numero on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9:00 -14:00. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä, puhelut rekisteröityvät järjestelmään ja soitamme teille takaisin mahdollisimman pian. Toivomme varsinkin aluksi kärsivällisyyttä, linja voi ajoittain ruuhkautua, toivoisimme teidän jättävän järjestelmään vain yhden soittopyynnön. Kuuntelethan tiedotteen loppuun, näin puhelu rekisteröityy järjestelmään. Saat onnistuneesta rekisteröinnistä puhelimeen myös tekstiviestin.

- Toivomme, että neuvolan ja vastaanoton puhelinnumeroihin ei enää soiteta koronarokotetiedusteluissa, näin säästämme heidän työpanoksensa rokottamiseen ja muuhun työhön.

Rokotusten jatkuminen ja rokotusjärjestys:

Yli 70-vuotiaat rokotetaan kansallisen suosituksen mukaisesti aina mRNA-rokotteilla (Pfizer-BioNtech tai Moderna), tämän vuoksi samassa riskiryhmässä olevat eri ikäiset ihmiset voivat saada rokotteensa eri aikaan.

Ikäihmiset:

- 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottaminen jatkuu aina, kun kuntaan saadaan mRNA-rokotetta (Pfizer-BioNtech tai Moderna). Ikäryhmälle sopivia rokotteita tulee kuntaan pieniä määriä kerrallaan.

- 70-80-vuotiaat rokotetaan kaikkein vanhimpien jälkeen, myös mRNA-rokotteilla.

Maanantaista 1.3. klo. 9:00 alkaen 75-79-vuotiaat voivat soittaa koronarokoteajanvaraukseen ja tiedustella aikaa rokotukselle.

Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset:

Tämä ryhmä rokotetaan Astra-Zenecan rokotteilla.

Riskiryhmän 1 rokotukset aloitetaan Lapin sairaanhoitopiirin linjauksen mukaan henkilöistä, joilla on:

- Elinsiirto tai kantasolusiirto

- Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

- Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

- Vaikean kroonisen munuaissairauden dialyysihoito

- Vaikean kroonisen keuhkosairauden vuoksi happirikastin

- Downin oireyhtymä (aikuiset)

- Vaikea pitkäaikainen munuaissairaus (munuaisen vajaatoiminta tai esimerkiksi vain 1 toimiva munuainen)

- Vaikea pitkäaikainen keuhkosairaus (astma jos 1 vuoden aikana taudin vaikeutumisen vuoksi on joutunut käyttämään kortisonitablettikuurin, keuhkoahtauma, keuhkolaajentuma, krooninen keuhkoputkien tulehdus, keuhkoputkien laajentuma, kystinen fibroosi tai keuhkon/keuhkojen osan poisto)

- Tyypin II diabetes, jos käytössä on säännöllinen lääkitys

Posiolla laajennetaan koronarokotteiden antamista THL ohjeen mukaan ryhmään 2 seuraavin osin (alle 70v.):

- Säännöllistä lääkitystä vaativa astma.

Säännöllisellä lääkityksellä tarkoitetaan päivittäin käytettävää inhaloitavaa steroidia tai tablettilääkitystä, kuten esimerkiksi kortisoni tai montelukasti. Inhaloitavaa steroidia kutsutaan myös hoitavaksi lääkkeeksi. Osa potilaista käyttää säännöllisesti hoitavan ja pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen yhdistelmiä.

Jos potilaalla on niin sanottu lievä rasitusastma, ja hän lääkitsee sitä ainoastaan tarvittaessa keuhkoputkia avaavalla lääkkeellä, kuten esimerkiksi Ventoline, Buventol tms., hän ei ole oikeutettu rokotukseen tässä vaiheessa.

Yllä mainittuihin ryhmiin kuuluvat ihmiset voivat soittaa ajanvarausnumeroon ja tiedustella aikaa rokotukselle!

Lisäksi pyydämme niitä yli 80-vuotiaita, joihin emme ole ottaneet yhteyttä, soittamaan ja tiedustelemaan aikaa rokotukselle.

Kaikki halukkaat tulevat rokotteen saamaan ja riskiryhmien rokottamisessa edetään rokotetoimitusten mukaisesti.

Ohjeet rokotukseen tulevalle:

- Tule rokotukseen terveenä, maski kasvoillasi.

- Pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan.

- Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi esim. henkilökortilla tai ajokortilla

- Varaudu jäämään tarkkailtavaksi 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen.

- Rokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Saat tiedon toisesta rokotuskerrasta ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.

- Tehosterokote annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tehoste on samaa rokotetta kuin ensimmäinen annos.

Rokoteohjeet ja saapuvat rokotemäärät muuttuvat hyvin nopealla tahdilla, mistä syystä ajantasainen tiedottaminen on haasteellista. Pyydämme kärsivällisyyttä kuntalaisilta. Teemme parhaamme, että jokainen rokotukseen oikeutettu saa pistoksensa mahdollisimman pian.