Joko luit: Aino, 10, Kuu­sa­mos­ta lähtee Hel­sin­kiin lasten omiin "Linnan juh­liin"

Minne mennä: Free­sty­le­hiih­toa Ru­kal­la, jou­lu­lau­lu­ja ja -myy­jäi­siä – katso tästä Koil­lis­maan menot

Päätoimittajalta: Muis­te­taan näin lä­hes­ty­vän joulun alla, että ku­lut­ta­mis­ta tär­keäm­pää on vä­lit­tä­mi­nen

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Po­siol­la todetun ko­ro­na­tar­tun­nan saaja ja al­tis­tu­neet ovat kaikki ul­ko­paik­ka­kun­ta­lai­sia – "Ketju ei liity millään tavalla mar­jan­poi­mi­joi­hin"

Posiolla keskiviikkona todetulle koronavirustartunnalle altistuneita on yhdeksän henkilöä. Sekä tartunnan saaja että altistuneet ovat ulkopaikkakuntalaisia, kertoo johtava lääkäri Kirsi Markula Coronarialta.

Posiolla todetun uuden koronavirustartunnan altistuneet on kaikki jäljitetty, ja suurin osa on määrätty karanteeniin. Kuvituskuva Posion terveyskeskuksen aulasta.
Posiolla todetun uuden koronavirustartunnan altistuneet on kaikki jäljitetty, ja suurin osa on määrätty karanteeniin. Kuvituskuva Posion terveyskeskuksen aulasta.
Kuva: Mikko Halvari

Altistuneista yhdeksästä seitsemän määrättiin karanteeniin.

– Voimassa olevan ohjeen mukaan altistunutta ei määrätä karanteeniin, jos hän on saanut kaksi koronarokotetta ja jälkimmäisestä on kulunut vähintään kaksi viikkoa, Markula toteaa.

Altistuneiden terveydentilaa seurataan.

– Yleinen ohje altistuneiden testaamisesta on testata oireiset. Jossakin tapauksessa infektiolääkärin konsultaation perusteella voidaan testata myös oireeton altistunut tai kaikki altistuneet, Markula sanoo.

– Meillä on käytössä antigeenipikatesti. Kaikki positiiviset löydökset varmistetaan PCR-tutkimuksella.

Tartunnan saajan viruksen geenien sekvensointiin virusmuunnoksen selvittämiseksi menee muutama päivä.

Posiolle ja Pudasjärvelle saapuneille thaimaalaisille marjanpoimijoille tehtiin paikkakunnilla viikon alussa koronatestejä. Uusi tartunta altistuksineen ei liity marjanpoimijoihin millään tavalla, Kirsi Markula sanoo.

– Marjayrittäjä on tehnyt hyvää yhteistyötä terveydenhuollon ja tartuntatautivastaavan lääkärin kanssa. Marjanpoimijoiden saapuminen ja testaus oli hyvin etukäteen suunniteltu ja käytännössä sujuikin ihan hyvin.

Lue tästä antigeenitestistä ja PCR-testistä (THL:n verkkosivu)

Lue lisää: Po­siol­la yksi uusi ko­ro­na­tar­tun­ta – al­tis­tu­neet ka­ran­tee­nis­sa