Yrittäjälinja: Lu­kio­lais­ten mi­niy­ri­tyk­set ki­saa­vat tänään Oulussa

Kesätyöt: Nuoria pal­ka­taan metsää is­tut­ta­maan

Toimittajalta: Nuoriso ei olekaan pilalla

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Puolen ki­lo­met­rin päässä si­jait­se­van ra­vin­to­la Tundran yrit­tä­jä: koi­ra­tar­ha olisi kuo­lin­is­ku – "Jos hus­ky­tar­ha tulee, pitää aloit­taa ra­vin­to­la­toi­min­ta alusta jossain muualla kuin Kuu­sa­mos­sa"

Jarmo Pitkänen on studioravintola Tundran yrittäjä.
Jarmo Pitkänen on studioravintola Tundran yrittäjä.
Kuva: Terh Marjakangas

Studioravintola Tundran yrittäjä Jarmo Pitkänen sanoo, että husky-tarhan tulo lähinaapuriin tarkoittaisi kuoliniskua hänen ravintolatoiminnalleen.

Noin sadan koiran tarhaa on suunniteltu osapuilleen puolen kilometrin päähän Tundran pihapiiristä, jossa sijaitsee myös Pitkäsen perheen kotitalo.

– Bisneksenä edustan ruokamatkailua, jossa kaikki yksityiskohdat merkitsevät. Yksi osa on, että käyskentelen vieraitten kanssa pellolla ja lähimetsissä nauttimassa hiljaisuudesta. Tähän ei koirien louskutus yksinkertaisesti sovi, Pitkänen sanoo.

– Koiratarhaa on kaavailtu ylös vaaraan kallion viereen, josta haukunta saa kaiun, kuten myös läheisestä Piskamojärvestä. Jos huskytarha tulee, pitää aloittaa ravintolatoiminta alusta jossain muualla kuin Kuusamossa.

Pitkänen on rakentanut ravintolamiljöötään vuodesta 2001.

– Harmittaa tietysti, jos isot investoinnit menevät hukkaan. Kiinteistön arvo laskee, se on selvä.

Pitkänen ihmettelee, että sai tietää huskytarhahankkeesta vasta naapurienkuulemisvaiheessa. Koiratarhaa suunnitteleva yrittäjä tai kaupunki eivät olleet yhteydessä etukäteen.

Pitkänen on matkailuyrittäjänä tietoinen siitä, että husky-safareista on Kuusamossa kova pula. Ulkomaisten matkanjärjestäjien kysyntä ylittää tarjonnan.

– Totta kai ymmärrän, että tarha tarvitaan. Mutta se ei voi ängetä tällaiselle paikalle. Laissa sanotaan, ettei tarha saa aiheuttaa jatkuvaa haittaa. Luotan, että laki on minun puolellani.

Aiheesta laadittavan kunnallisvalituksen on Pitkäsen mukaan allekirjoittamassa noin kolmekymmentä alueen asukasta.

Jos huskytarha tulee, pitää aloittaa ravintolatoiminta alusta jossain muualla kuin Kuusamossa.