Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Sanna Marin Ylellä: sai­raa­la­kuor­mi­tuk­sen kehitys mää­rit­tää sen, kuinka pitkään uudet ra­joi­tuk­set jat­ku­vat

Sairaalakuormituksen määrää seurataan tarkasti. Kuvituskuva on Kuusamon terveyskeskuksesta.
Sairaalakuormituksen määrää seurataan tarkasti. Kuvituskuva on Kuusamon terveyskeskuksesta.
Kuva: Mikko Halvari

Pääministeri Sanna Marin kertoi Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana, että uusien rajoitusten jatkumista suunniteltua pidempään ei voida sulkea pois.

Tämän hetkisen tiedon mukaan ravintoloihin kohdistuvat tiukat rajoitukset alkavat ensi viikon keskiviikkona ovat voimassa kolme viikkoa. Aukiolorajoitukset alkavat jo jouluaattona.

Lue lisää: Ko­ro­na­ra­joi­tuk­set ki­ris­ty­vät, ko­ronapas­si osin jää­hyl­le – Krista Kiuru: Hal­li­tus ottaa tänään käyt­töön hä­tä­jar­run

Marin sanoi A-studiossa, että rajoituksilla on kaksi tehtävää: pienentää tautimäärää ja sairaalakuormitusta sekä ostaa aika koronarokotusten etenemisessä.

– Tarkkailemme tilannetta hyvin tarkasti. En voi sulkea pois sitä, että rajoitukset jatkuvat kolme viikkoa pidempään. Ytimessä on sairaalahoidon kuormituksen tilanne, Marin kommentoi Ylelle.

– Emme vielä tiedä olemmeko rajoitusten kanssa myöhässä vai juuri oikeassa aikataulussa muihin maihin tilannetta vertailtaessa. Omikron valitettavasti leviää entistä herkemmin.

Marin kertoi myös ymmärtävänsä turhautumisen ravintola-alaan jälleen kohdistuvia rankkoja rajoitustoimia kohtaan. Rajoituksiin päädyttiin hänen mukaansa siksi, että ne ovat aikaisemmin osoittautuneet tehokkaiksi. Ne pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhytaikaisina.

Marin painotti, että ravintola-alan yrittäjille ja työntekijöille tarvitaan tukea.

Valmiuslakiin turvaudutaan Marinin mukaan vain äärimmäisessä tilanteessa, esimerkiksi sairaalahoidon ylikuormittuessa.

Hän kertoi myös, että hallituksen neuvotteluissa arvioitiin etäopetuksen tarvetta joululoman jälkeen. Terveysviranomaisten mukaan tälle ei ollut kuitenkaan tarvetta, vaan rajoitukset kohdistetaan pääasiassa aikuisiin.

Marin kehotti kansalaisia olemaan jouluna varovaisia ja muistutti myös rokotteiden tärkeydestä.

– Myös läheisten kanssa on tärkeätä viettää aikaa, kunhan sen tekee terveysturvallisesti. Kotitesti kannattaa tehdä silloin, kun se on mahdollista.