Sateet tulivat kuin ti­lauk­ses­ta – vil­je­li­jät tyy­ty­väi­si­nä: "Nä­ky­mät ovat huo­mat­ta­vas­ti ta­van­omai­sia pa­rem­mat"

Viljelijät eivät panneet sateita pahakseen. Arkistokuva.
Viljelijät eivät panneet sateita pahakseen. Arkistokuva.
Kuva: Vappu Jaakkola

Viime aikojen sateet tulivat hyvään aikaan kuin tilauksesta, kertoo MTK Kuusamon varapuheenjohtaja Taina Laukkanen-Ervasti.

– Toukokuulla alkoi olla jo liian kuivaa, eikä kuivan maan pelloilla vältti tahtonut upota maahan. Nyt tilanne on parempi. Mitä olen käynyt keskusteluja muiden kanssa, niin osa porukoista on tehnyt kylvöt ja apulantoja on levitetty.

– Tämä keväthän ei ollut mikään normaali toukokuu, koska lämpesi niin äkkiä. Monet suopellot, jotka jäivät viime kesänä kylvämättä märkyyden takia, saadaan nyt kylvökuntoon.

Laukkanen-Ervasti arvioi, että rehun tekoon päästään näillä näkymin mahdollisesti jo tuossa juhannuksen tienoilla.

– Kun kävin jokin aika sitten Etelä-Suomessa, niin näki, että kyllä pellot ovat kuivia, kun sateita ei ole ollut. Sievissä puolestaan rehun tekoa jo aloitellaan joissain paikoin.

Heikki Kämäräisen mukaan tilanne viljelijän kannalta näyttää nyt tosi hyvältä, jos vielä säät lämpiävät kuten on ennustettu.

– Sateet ovat parantaneet tilannetta. Itä- ja Länsi-Kuusamon osalta voi sanoa, että idän osalta tilanne on jopa parempi. Siellä saatiin sateita jo kaksi viikkoa sitten, mutta lännellä ei satanut. Esimerkiksi Lehdossa tuli vettä tuolloin peräti 55 milliä, Suiningilla 33 milliä ja itärajan tuntumassa 16 milliä. Nyt viimeaikaiset sateet ovat tasoittaneet tilannetta: lännessä on satanut noin 25 milliä ja itäosissa 16 milliä.

Kämäräinen arvelee, että rehun tekoon päästään kesä-heinäkuun vaihteessa. Väliin näytti jo siltä, että töihin päästään juhannukselta, mutta kuivat ja kylmät säät ovat viivyttäneet kasvua.

Tuomas Laakkonen arvioi, että kylvöjä on tehty jo paljon ja sateiden myötä lannat ovat liuenneet.

– Näkymät ovat huomattavasti tavanomaisia paremmat. Jos normaali sato saadaan, se helpottaa monien tilannetta.

MTK Taivalkosken puheenjohtajan Hemmo Turpeisen mielestä tämä kevät on ollut toukotöiden osalta hänen 11-vuotisen viljelijäuransa paras.

– Kylvin tänä keväänä apulannat 17. toukokuuta ja silloin jo vihoitti ja puussa oli lehteä. Viime vuonna tein saman homman kolme viikkoa myöhemmin eli kesäkuun 7. päivänä eikä silloin vielä vihoittanut. Ero on iso.

Kun kevät tuli nyt aikaisin ja oli helteitä, niin nurmet kärsivät kuivuudesta eivätkä pensoneet kunnolla. Sateet tulivat hyvään aikaan. Kyllä tässä positiivisin mielin ollaan.

– Arvelen, että rehun tekoon päässään juhannuksen jälkeen kesäkuun viimeisellä viikolla. Ykkössatoonhan sitä tähdätään, sillä toinen sato jää yleensä laadultaan heikommaksi.

Turpeisen unelmasää kesäksi olisi parinkymmenen asteen lämpö ja yöllisiä sateita.