Juuri nyt: Posion taa­ja­man va­lais­tus uu­si­taan - kun­ta­lai­sil­la mah­dol­li­suus lausua mie­li­pi­teen­sä suun­ni­tel­miin

Joko luit: Isoja kaloja nousi ver­kos­ta Kuu­sa­mos­sa - lue tästä uusin ka­la­ki­sa­jut­tu

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Selvä enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta kiel­täi­si uhan­alais­ten lajien met­säs­tyk­sen – "Met­säs­tys­lain mukaan met­säs­tys­tä on har­joi­tet­ta­va kes­tä­vän käytön pe­ri­aat­tei­den mu­kai­ses­ti"

Uhanalaiset metsästettävät lajit ovat pääasiassa lintuja.

WWF on vaatinut uhanalaisten lintujen metsästyksen lopettamista jo pitkään.
WWF on vaatinut uhanalaisten lintujen metsästyksen lopettamista jo pitkään.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Selvä enemmistö suomalaisista (63 prosenttia) kieltäisi uhanalaisten lajien metsästyksen, selviää tuoreesta WWF:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

17 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että uhanalaisia riistalajeja pitäisi saada metsästää. 33 prosenttia suomalaisista ylipäätään tiesi, että uhanalaisten lajien metsästys on Suomessa sallittua.

Uhanalaiset metsästettävät lajit ovat pääasiassa lintuja. Lajin uhanalaisuudella ei ole nykyisen metsästyslain mukaan suoria vaikutuksia siihen, saako sitä metsästää.

Suomessa on tällä hetkellä 17 uhanalaiseksi luokiteltua lajia, jotka on metsästyslaissa määritelty riistalajeiksi tai rauhoittamattomiksi lajeiksi.

WWF on vaatinut uhanalaisten lintujen metsästyksen lopettamista jo pitkään.

– Suomi on sitoutunut siihen, ettei luontomme monimuotoisuus köyhdy. Tuntuu ristiriitaiselta, että uhanalaisia lajeja – eli juuri niitä, jotka ovat vaarassa meiltä kadota – saa metsästää. Erityisen tärkeää on suojella globaalisti uhanalaisia lajeja, kuten allia, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sanoo tiedotteessa.

Elokuussa 2020 muutamat aktiiviset lintuharrastajat laittoivat liikkeelle kansalaisaloitteen, joka kieltäisi uhanalaisten riistalajien metsästyksen metsästyslaissa.

Yksi kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä on oululainen Iikka Kivi, joka tunnetaan stand up -koomikkona ja aktiivisena yhteiskunnallisena Twitter-keskustelijana.

WWF seisoo aloitteen takana.

– Metsästyslain mukaan metsästystä on harjoitettava kestävän käytön periaatteiden mukaisesti. Mielestämme metsästys ei voi olla kestävää, jos kohteena on uhanalainen laji, vaikka metsästys ei olisikaan lajin uhanalaisuuden pääsyy, WWF Suomen ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen kertoo.