Son­ta­luuk­ku täynnä sontaa – te­le­vi­sion oh­jel­ma­tar­jon­nas­sa on liikaa tyh­jän­päi­väis­tä vouh­kaa­mis­ta

-
Kuva: Mikko Halvari

Viime viikon maanantain (4.5.) Koillissanomien 60 vuotta sitten -historia-aukeamalta sattui silmään Reino Rinteen nimimerkillä Kitkalainen laatima kirjoitus, joka oli alunperin julkaistu Koillissanomissa 18. maaliskuuta vuonna 1960. Reino pohdiskeli muun muassa television ohjelma-tarjontaa ja sitä onko tv-homma humpuukia. Reino oli tullut siihen päätelmään, että kehnoa television suomalainen ohjelma ainakin vielä toistaiseksi on.

Nyt 60 vuotta myöhemmin televisiossa on varmasti enemmän tarjontaa kuin tuohon aikaan, jolloin televisio oli vasta sangen uusi kapine suomalaisissa kodeissa. Siitä en mene takuuseen, että kotimaisten televisio-ohjelmien taso olisi tällä hetkellä sen parempaa kuin vuosikymmeniä sitten. Toki hyviäkin ohjelmia on, mutta liian paljon on sellaista aivan tyhjänpäiväistä – humpuukia.

Eniten kuvottavat tällä hetkellä kaupallisten kanavien niin sanotusti parhaaseen katseluaikaan lähettämät ohjelmat. Tai ainakin iso osa niistä. Onhan siellä nimittäin välillä seassa jotakin ihan kelvollistakin. Mutta päällisin puolin kaikki nykyajan viihdeohjelmat ovat täynnä tyhjänpäiväistä vouhkaamista. Niin sanotuissa keskusteluohjelmissa kiertävät samat naamat kertomassa sukupuolielämästään. Joissakin nuorison suosimissa ohjelmissa kai tätä sukupuoliasiaakin harrastetaan. Näin olen ymmärtänyt. Itsehän en moisia ohjelmia ole katsonut. Enkä katso.

Yksi pahasti vinksallaan oleva asia ovat television tietokilpailut. Nykyään tarjonta on niiden osalta melko onnetonta. Lähinnä mieleen tulee nykyisistä visailuista tämä Haluatko miljonääriksi? -ohjelma, joka sekin on mennyt viime viikkoina varsin kummalliseksi. Kilpailijoina on ollut joissakin samaisella kanavalla eli Nelosella esitetyissä tositelevisio-ohjelmissa tai muissa turhanpäiväisyyksissä esiintyneitä hahmoja, joiden yleistieto ei kyllä päätä huimaa. Sitä ei nimittäin ole.

Kun minä olin nuori, siis nuorempi kuin nyt, oli televisiossa sentään kunnon tietokilpailu. Suomen Tietoviisas oli mahtava ohjelma. Suomen Yleisradio voisi kyllä tehdä kulttuuriteon ja lähettää televisiossa uusintana tuota 1990-luvulla esitetttyä tietokilpailua. Nykyäänhän nimittäin melko paljon television sisällöstä on vanhan kertaamista, joten siinäkin mielessä Suomen Tietoviisas sopisi hyvin kuvaruutuun. Toki uudetkin jaksot kelpaisivat, mutta niitä mahtaa olla turha odottaa.

Television nykyisestä tarjonnasta vielä puheen ollen. Ylen Aamu-tv on kyllä nykyisellään täynnä toistoa. Jos sattuu heräämään jo ohjelman alkaessa, niin saattaa aamun aikana nähdä samoja haastatteluja ainakin kahteen kertaan ja niiden välissä uutisissa välähdyksiä samoista haastatteluista. Kyllä kai tuollaiseen kolmen tunnin aamulähetykseen luulisi mahtuvan useampikin aihe, ettei tarvitsisi uusintoja läpi aamun pyöritellä.

Onhan sitä televisiossa paljon hyvääkin ja ainakin erinäisten suoratoistopalveluiden kautta löytyisi katsottavaksi kaikkea mielenkiintoista.

Silti välillä on hyvä sulkea tuo nurkkajumala ja kuunnella radiosta vaikka Merisää.