Mainos: Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 2 kk 11,90 eu­rol­la. Tilaa tästä.

Syn­ty­vyys laskee koko Suo­mes­sa, Koil­lis­maal­la sahaa - Väes­tön­tut­ki­mus­lai­tok­sen johtaja ei ole huo­lis­saan Koil­lis­maan ti­lan­tees­ta: "On tosi kiin­nos­ta­vaa, että jossain Suo­mes­sa näkyy hieman nouseva käyrä"

–¿Emme miettineet pitkään. Meille oli aika pian selvää, että haluamme lapsia, kertovat Kuusamossa lomailevat oululaiset Jari Heiskanen ja Emilia Huusko. Moni lykkää lastensaantia, koska haluaa elää mahdollisimman pitkään omaa elämää, omaa aikaa. Emilia Huusko kertoo, että he ehtivät kokea ja nähdä monenlaista ennen lapsia ja nyt oma aika on lasten kanssa. Lapsista Ella on 3,5-vuotias, Eemeli 1,5-vuotias.
–¿Emme miettineet pitkään. Meille oli aika pian selvää, että haluamme lapsia, kertovat Kuusamossa lomailevat oululaiset Jari Heiskanen ja Emilia Huusko. Moni lykkää lastensaantia, koska haluaa elää mahdollisimman pitkään omaa elämää, omaa aikaa. Emilia Huusko kertoo, että he ehtivät kokea ja nähdä monenlaista ennen lapsia ja nyt oma aika on lasten kanssa. Lapsista Ella on 3,5-vuotias, Eemeli 1,5-vuotias.
Kuva: Aku Kallunki

Paikallisesti esimerkiksi äitiyshuollon ammattilaiset ovat huolestuneita suuntauksesta, mutta Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch pitää tätä normaalina sahauksena.

– Pohjavuosi Koillismaalla ja Kuusamossa oli vuosi 2014. Yleisesti Koillismaalla on menty alaspäin vuodesta 1990 alkaen. Syntyvyys sahaa hieman ylös ja alas, mutta verrattuna vuoteen 2014, nämä kaksi viimeistä vuotta ovat olleet vähän parempia Taivalkoskea lukuunottamatta, Anna Rotkirch huomauttaa Koillismaan syntyvyyslukuja silmäillessään.

Koko totuutta lukujen analysointi ei kerro, sillä lukuja ei ole suhteutettu väkilukuun, vaan puhutaan pelkästään syntyvyydestä. Silti Rotkirch on ilahtunut lukuja katsoessaan, sillä ne taistelevat valtakunnan trendiä vastaan.

– On tosi kiinnostavaa, että jossain Suomessa näkyy hieman nouseva käyrä. Silti Kuusamossa syntyvyys on alhainen, mutta nyt ihan viime vuosina on pientä nousua ollut, Rotkirch pohtii.

Kuusamossa nousu johtuu siitä, että 25-29-vuotiaat ovat synnyttäneet selkeästi enemmän nyt kuin viimeiseen yli 10 vuoteen. Lasku ei ole jatkunut 30-34-vuotiaidenkaan ikäryhmässä. 25-34-vuotiaat synnyttävät ihan kohtuullisesti, ja se johtaa nousuun Kuusamossa ja koko Koillismaalla, Rotkirch jatkaa.

Syntyvyys on laskenut Suomessa viimeisen seitsemän vuoden ajan. Viime vuonna syntyneiden määrä oli niin pieni, että vastaavan luvun löytääkseen pitää mennä aina vuoteen 1868 saakka.

Rotkirch uskoo, että aallonpohja on nyt saavutettu.

– Koko maassa on ihan lieviä esimerkkejä siitä, että syntyvyys laskee edelleen, mutta se laskee vähän vähemmän. Syntyvyyden laskemisen jyrkkyys on hieman lieventynyt.

Syitä syntyvyyden laskuun on useita, mutta selkein on se, että lapsensaantia lykätään entistä myöhemmäksi.

Väestöliiton perhebarometrin mukaan suurin syy sille, että suomalainen ei ole valmis lapsensaantiin on se, että hänellä ei ole sopivaa puolisoa. Syy on ollut vuodesta toiseen suurin.

– Toinen syy on se, että halutaan tehdä muita asioita ensin. Ajatellaan, että vanhemmuus on hirveän vastuullinen asia, joka tulee joskus myöhemmin, Rotkirch kertoo.

Kolmantena syynä on se, että elämän rakenteelliset puitteet eivät ole kohdillaan. On epävarmuutta työmarkkinoilla tai taloudellisessa toimeentulossa tai opiskelut ovat kesken.

Miehiä lapsettomuus koskettaa rankemmin kuin naisia ja miesten tie perheellistymiseen on erilainen kuin naisilla. Väestöliiton mukaan Suomen erityisongelma on miesten syrjäytyminen ansiotyöstä ja perheen perustamisesta.

– Miesten kohdalla lastensaanti on yhteydessä tuloihin ja koulutustasoon hyvin suoraan ja jyrkemmin kuin naisilla, Rotkirch huomauttaa.

– Se tarkoittaa, että ne miehet, joilla on pienemmät tulot ja alhaisempi koulutus ovat niitä, jotka elävät useammin ilman puolisoa ja sen vuoksi ilman lapsia. En puhu syrjäytyneistä, koska eivät he aina ole syrjäytyneitä, mutta heillä on vähemmän resurssit.

Tällä hetkellä yli kolmannes hetkellä 45-49-vuotiaista vähän koulutetuista miehistä on vailla omaa lasta. Rotkirchin mukaan "luku on tosi korkea".

Rotkirch on hieman tuohtunut mediassa käydystä keskustelusta ja siitä, miten miehet ja naiset on viime aikoina laitettu vastakkain uutisoinnissa.

– Väestöliitto on puhunut tästä pitkän ja minusta on hyvä, että muutkin tahot heräävät siihen. Mutta samalle se ei sulje pois keskustelua naisten lapsettomuudesta.

Väestöliitto perää Suomeen toimenpideohjelmaa poikien ja nuorten miesten eriarvoistumisen ehkäisemiseksi.