Taas uusi ohje Met­sä­hal­li­tuk­sel­ta: älä mene syr­jäi­seen koh­tee­seen - avun­saa­mi­nen kestää jopa päiviä


Valtavaaralla palomestarin mökiltä avautuu upeat maisemat koillismaalaiseen luontoon.
Valtavaaralla palomestarin mökiltä avautuu upeat maisemat koillismaalaiseen luontoon.
Kuva: Marja Kares-Oksman

Metsähallituksen Luontopalvelut päivitti jälleen maanantaina ohjeistustaan koronavirukseen liittyen.

Metsähallitus on suositellut ulkoilun ja retkeilyn välttämistä kaikkein ruuhkaisimmilla kohteilla. Yhtälailla on harkintaa käytettävä silloin, jos miettii lähtöä hyvin syrjäisille retkeilykohteille. 

Esimerkiksi Lapissa retkeilijöiden varaus-, vuokra- ja autiotupia on jopa kymmenien kilometrien päässä lähimmistä teistä. Avun saaminen huonojen yhteyksien päässä oleville tuville ja muille kaukaisille retkikohteille kestää hätätilanteessa tunteja ja huonoissa sääoloissa paljon pidempään, jopa päiviä.

Luontoon meneminen kannattaa koronavirusepidemian aikaan, mutta Metsähallitus kehottaa harkitsemaan vakavasti lähteekö retkeilemään kauas maastoon. Vähentämällä vaativien maastopelastustehtävien riskiä, säästetään yhdessä pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja.

On ymmärrettävää, että houkutus lähteä kauas väkijoukoista on nyt suuri. Silti on tärkeää säästää pelastustoimen ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun resursseja retkeilemällä hyvin yhteyksien päässä ja lähiluonnossa.

Metsähallitus ei ole sulkenut autio- ja varaustupia. Niiden käyttöä, kuten syrjäisimmille reiteille lähtemistä on syytä kuitenkin harkita. Taudit voivat levitä kymmenien henkilöiden tuvissa, ja avun saaminen kestää. 


Metsähallituksen asiakasneuvonta lakkaa luontokeskuksissa, tiedekeskus Pilkkeessä ja muissa asiakaspalvelupisteissä 16.3. alkaen toistaiseksi. Metsähallituksen tuottamat verkko-, some- ja puhelinpalvelut jatkuvat ja tiivistyvät.

Osassa luontokeskuksia ja asiakaspalvelupisteitä Metsähallituksen kumppaniyrittäjät tuottavat palvelut. Metsähallitus käy heidän kanssaan neuvotteluja asiakaspalvelun jatkumisesta. Tilanne tämän osalta tarkentuu.

Luontokeskusten yleisöpalvelut ja ryhmäopastukset on peruttu toistaiseksi. Myös tiedekeskus Pilkkeen tapahtumat ja ryhmäopastukset on peruttu toistaiseksi.

Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä normaaleja sääntöjä ja terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen.

Tuvat, kodat ja muut tulentekopaikat ovat käytettävissä toistaiseksi. Kehotamme välttämään suosituimpia retkeilykohteita.


Jo aiemmin sunnuntaina Metsähallitus toivoi, että ihmiset suosivat luontoliikunnassa lähimetsiään, joihin ei tarvitse lähteä autolla, tai valitsevat vähemmän suosittuja kohteita.

Myös tartuntariski vähenee, kun ulkoilee tai retkeilee sivummassa suosituimmista kohteista. Kodissa ja muissa taukopaikoissa voi olla kymmeniä ihmisiä lähekkäin.

Metsähallitus kertoo, että pääkaupunkiseudun suositut luontokohteet kuten esimerkiksi Nuuksion Haukkalampi ja Kirkkonummen Meikon alue ruuhkaantuivat lauantaina pahoin.

Tämä on ymmärrettävää, koska koronaviruksen takia tapahtumia ja harrastuksia on peruttu, ja ihmiset lähtevät luontoon. Luontoilu on turvallinen tapa huolehtia terveydestään, mutta senkin osalta kannattaa välttää ihmisjoukkoja.

Luontoon.fi-verkkopalvelusta voi etsiä sopivia luontokohteita.

Luonnossa liikkuminen on THL:n mukaan sallittua ja jopa suositeltavaa. Retki kannattaa suunnata lähiluontoon, kansallispuistoon, retkeilyalueelle tai muuhun mieluisaan kohteeseen, Metsähallitus ohjeistaa.

Koronavirusepidemian takia kannattaa kuitenkin miettiä, kannattaako lähteä suosituimmille kohteille tai voiko nauttia omat eväät syrjemmässä eikä suositulla tulentekopaikalla. Luonnossa liikkuminen on joka tapauksessa terveyttä ja hyvinvointia vahvistava tekijä, eikä sitä ole syytä välttää.

THL:n suositusten mukaan jokaisen kansalaisen on syytä itse arvioida omaa käyttäytymistään ja siihen liittyvää riskiä itselleen ja muille.

Päivittyvän ohjeistuksen löydät täältä.