Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Mielipidekirjoitus

Tero Kar­ja­lai­sen ko­lum­ni: Autolla tuu­li­kaap­piin ja muita kuu­sa­mo­lai­sia sään­tö­jä

-

Meillä kuusamolaisilla on vivahteikkaita autoiluun liittyviä sääntöjä. Niitä ei ole kirjoitettu mihinkään, vaan tavat täytyy vain tietää. Alle on listattu muutama perusasia.

Kaupassa käynti: Auto pitää parkkeerata marketin tuulikaappiin. ”Eukko” lähtee ostoksille ja isäntä odottaa autossa.

Liikennesäännöt: Kärkikolmiota noudatetaan vain harkiten, väistämissääntöä ei ollenkaan. Vilkkua ei käytetä, koska kaikki tietävät kuitenkin mihin toinen on menossa.

Reitti: Jos autoilija on alle 25-vuotias, reitti kulkee markettien kautta kylän kautta kotiin.

Tervehtiminen: Kahdella sormella niin, ettei käsi nouse ratista.

Jalankulkijoiden huomioon ottaminen: Pitää pysähtyä. Kuusamolainen jalankulkija kävelee suojatielle samalla päättäväisyydellä kuin millä Hitler hyökkäsi itään 1941.

Hautajaissaattue: Pysähtyminen surusaaton kohdalla. Kaunista tapaa noudatetaan kaikilla kunnollisilla sivistyspaikkakunnilla. Tapa ei ole käytössä muualla päin maata kuin Kuusamossa.

Kun autolla ajetaan toiselle paikkakunnalle: Auton tulee olla täynnä kuusamolaisia. Kaverini, lappialaislähtöisen kirjailijan Timo J. Tuikan tappohauskan uutuuskirjan Kekkosen salaiset päiväkirjat (Docendo 2020) mukaan kuusamolaiset liikkuvat vierailla paikkakunnilla vain suurissa ryhmissä.

Auton osto: Kun joku mainitsee marketin aulassa että uutta autoa olen katsellut, niin tieto livahtaa paikallisen autoliikkeen korviin. Ennen kuin kukko kolmesti laulaa, liikkeestä soitetaan, että olet kuulemma vaihtamassa autoa.

Auton merkki: Mitä vanhempi mies, sitä varmemmin Mercedes Benz. Sääntö ei perustu tieteeseen vaan näppituntumaan. Alle 25-vuotiaat ajavat näyttävällä japanilaisella tai käytetyllä Bemarilla.

Auton omistaminen: Jos talossa on kaksi autoa, isännällä on iso maasturi ja rouvalla pieni näppy. Autot ovat samaa merkkiä, koska ne möi vanha kaveri tai sukulainen. Jos pariskunta ajaa peräkkäin Kitkantietä, isäntä raivaa edellä tietä.

Auton rahoitus: Jos kylällä liikkuvia puheita uskoo, Kuusamossa kukaan ei laita uutta autoa omalla työllä ansaituilla rahoilla. Perämehtää on laitettu nurin.

Rekisterikilvet: Epäselvempiä kuin ennen. Takavuosina tiesi, että oman läänin rekisteritunnukset alkoivat O-kirjaimella. Livon läänin tunnus L:llä. Eteläläiset ajoivat suolan ja ruosteen raiskaamilla A-kilvillä.

Auton lainaaminen: Ei oteta lainaksi. Kuusamolainen ajaa omalla. Mutta jos autoa joutuu jostain syystä lainaamaan kaverilta, niin kyseessä on viimeinen hätä. Jos auton lainaaja tarjoaa rahaa korvaukseksi, lainaaja kieltäytyy jyrkästi ja määrätietoisesti ottamasta rahaa vastaan. Kieltäytyminen täytyy tehdä vähintään kolmesti ennen kuin rahan tarjoaja sujauttaa setelin väkisin lainaajan paidan taskuun. Sen jälkeen rahan saajan täytyy vielä vakuuttaa, ettei olisi ollut auton lainasta missään tapauksessa mitään vailla.

Automies kävelee tai pyöräilee: Ei ole mahdollista, ellei ole kaahannut kolmia sakkoja tai juonut korttiaan kuivumaan. Auto voi olla myös huollossa, mutta arvioissa painotetaan kahta ensimmäistä syytä.

Kun autolla ajetaan toiselle paikkakunnalle: Auton tulee olla täynnä kuusamolaisia. Kaverini, lappialaislähtöisen kirjailijan Timo J. Tuikan tappohauskan uutuuskirjan Kekkosen salaiset päiväkirjat (Docendo 2020) mukaan kuusamolaiset liikkuvat vierailla paikkakunnilla vain suurissa ryhmissä.