Joko luit: Näin it­se­näi­syys­päi­vää juh­li­taan Koil­lis­maal­la

Viikon kysymys: Seu­ra­sit­ko Rukan maail­man­cu­pien kil­pai­lu­ja?

Kuvaajalta: Ruka Nor­di­cis­sa iski tunne, että olen vapaan tyylin kil­pai­lus­sa pe­rin­tei­sen suk­sel­la

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tie­sit­kö, että Kyy­ti­mat­ti kul­jet­taa kaikkia kes­kus­tan alueel­la? Nyt pal­ve­lun ke­hit­tä­mi­sek­si ky­sy­tään kuu­sa­mo­lais­ten toi­vei­ta

Kyytimatti liikennöi myös ikämessujen aikaan 6. lokakuuta.
Kyytimatti liikennöi myös ikämessujen aikaan 6. lokakuuta.
Kuva: Riina Puurunen

Kyytimatti on tuttu näky Kuusamon keskustassa. Harva kuitenkaan tietää, että kyyti on tarjolla kaikille kaupunkilaisille 3,30 euron hintaan. Säännöllisen ja joustavan liikennöinnin parantamiseksi nyt kysytään kuusamolaisten toiveita aikatauluista ja reiteistä.

– Palvelulinja Kyytimatti on perusturvan järjestämää avointa reittiliikennettä, joka ajetaan maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Jos liikkuminen on vaikeaa, Kyytimatti hakee tarvittaessa kotiovelta, kunhan siitä ilmoitetaan ajoissa kuljettajalle, kertoo palveluohjauksen ja kuntoutuspalvelujen esimies Susanna Veteläinen.

Alun perin ikäihmisten reitti- ja asiointiliikennettä varten järjestetty Kyytimatti ajaa taajaman alueella Torangin, Nilon ja Tolpanniemen suunnilla. Aikataulu on joustavaa ja mahdollistaa myös reitiltä poikkeamiset. Tiistaisin ja torstaisin Kyytimatti ajaa henkilökohtaisia matkoja ja ennalta sovittuja ryhmämatkoja.

Tällä hetkellä Ruka-Charter Oy:n ajamista kyydeistä peritään linja-autotaksan mukainen maksu. Sotaveteraaneille kyyti on ilmaista.

– Kyytiin mahtuisi nykyistä enemmänkin ihmisiä ja siksi järjestämme kyselyn Kyytimatin reiteistä ja aikatauluista. Julkista liikennettä ei ole Kuusamossa perinteisesti totuttu käyttämään ja ehkä siksi vain harva on tietoinen Kyytimatin palveluista, Veteläinen arvelee.

Kyytimatin toiminnan alkuperäinen tarkoituksena on edistää ja ylläpitää ikäihmisten hyvinvointia sekä torjua ja vähentää syrjäytymistä.

– Palvelu tukee osaltaan myös ikääntyneiden kuusamolaisten suoriutumista ja omatoimisuutta, osallisuutta yhteiskuntaan ja mahdollistaa itsenäisen asumisen kotona.

Kyselyyn Kyytimatin toiminnan palvelujen kehittämisestä voi vastata joko autossa, kaupungin nettisivuilla, Ikämessuilla 6. 10. tai Porkkatörmällä 6.–21.10. välisenä aikana. Vastaajien kesken arvotaan kolme kappaletta kuukauden mittaisia vapaalippuja Kyytimatin asiointi- ja reittiliikenteeseen.

Kyytimatilla on roolinsa myös tämän vuoden vanhustenviikolla, jota Kuusamossa vietetään 6.–14. lokakuuta. Teemana on Iloa toimeliaisuudesta ja tapahtumia kaikenikäisille eri puolilla pitäjää. Viikko alkaa jo perinteisillä Ikämessuilla liikuntakeskuksessa 6. lokakuuta.

Messuilla on mukana kaupungin ikäihmisten palveluiden lisäksi laaja edustus yksityistä sosiaali- ja terveysalaa, muita toimijoita sekä tietysti ikäihmisiä.

– Ikämessut ovat hyvä tilaisuus tavata ihmisiä ja tutustua eri palveluihin ja vaihtoehtoihin hyvän ikääntymisen tueksi, Veteläinen kertoo.

Jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan, liikennöi Kyytimatti poikkeuksellisesti myös messupäivänä normaalin aikataulunsa mukaisesti. Ilmaiseen matkaan oikeuttavia matkalippuja saa paikallislehdissä olevasta ilmoituksesta. Ilman sitä matka maksaa 3,30 euroa.

Messuille järjestetään tarvittaessa kuljetus myös sivukyliltä. Sivukylien matkoista maksetaan kilometriperusteinen omavastuu linja-autotaksan mukaisesti.

Aikataulut

Kyytimatin maanantain, keskiviikon ja perjantain reittiliikenne:

Torangin suunta: klo 9.20 Sokos-aukio, klo 9.25 Rahtimiehentie ja Revontulentie, klo 9.30 Mäntyseläntie, Kaamostie ja marketit sekä 9.35 Sokos aukio. Paluulähtö Sokos aukiolta klo 12.00.

Tolpanniemen suunta: klo 9.35 Sokos-aukio, Tolpanniementie, klo 9.40 Pajulinnuntie pysäkki, klo 9.45 Tolpanniemen koulu, klo 9.50 Torangintaival ja Marketit ja klo 10.00 Sokos-aukio. Paluulähtö Sokos-aukiolta klo 13.00.

Nilon suunta: Klo 10.00 Sokos aukio ja Kitkantie, klo 10.10 Kuusingintie ja Vuotungintie, klo 10.20 Kolvangintie ja Punaisentorintie ja klo 10.30 Sokos-aukio. Paluulähtö Sokos-aukiolta klo 12.30.

Ilmoittaudu Ikämessujen kyytiin

Kyytimatti liikennöi poikkeuksellisesti myös Ikämessujen päivänä 6.10. normaalin aikataulunsa mukaisesti. Kuljettajalle voi ilmoittaa ennakkoon kuljetustarpeesta numeroon 040 5413 864 arkisin klo 8-16 välisenä aikana tai messuaamuna kello 8 jälkeen.

Sivukylien kyyteihin Susanna Veteläinen ottaa vastaan ilmoittautumisia 2.10 saakka numerossa 040 8608 768 tai sähköpostitse susanna.vetelainen@kuusamo.fi.