Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tiet­tö­mien takaa on hankala pe­las­taa: Lumi tukkii teitä – GPS auttaa

Peitto on ykkönen myös loukkaantuneen lämmittämisessä. Ensihoidon vedenpitävää peittoa esittelivät Ville Määttä ja Esa Taivalkoski. Kuusamossa kokoontui tiistaina pelastusalan viranomaisia ja safaritalojen edustajia seminaariin. Lämpöpakkaus kuumenee napista painaen. Se ”ladataan” jälleen keittämällä. Kertakäyttöinen itsestään kuumeneva lämpöpeitto. Hätäkeskuksen oma mobiiliappi on käytännöllinen, sillä se lähettää puhelimen paikkatietojärjestelmän tiedot hätäkeskukseen, jos sovelluksen kautta soitetaan hätäpuhelu.
Peitto on ykkönen myös loukkaantuneen lämmittämisessä. Ensihoidon vedenpitävää peittoa esittelivät Ville Määttä ja Esa Taivalkoski.
Peitto on ykkönen myös loukkaantuneen lämmittämisessä. Ensihoidon vedenpitävää peittoa esittelivät Ville Määttä ja Esa Taivalkoski.
Kuva: Jani Väisänen

Matkailu aiheuttaa Koillismaalla huolta myös ensihoito- ja pelastustehtäviä suorittaville viranomaisille. Onnettomuuksia ja sairaskohtauksia sattuu siellä missä on ihmisiä ja ihmisiä on enenevissä määrin metsässä.

Pelastus- ja ensihoito on hankalaa, jos potilas on lumen tukkimien teiden metsäautoteiden päässä tai maastossa, johon matkailusafarit usein suuntautuvat. Koillismaalla matkailijat joutuvat haavereihin ja saavat sairaskohtauksia vaikeissakin paikoissa.

Nykyaikana kännyköiden paikannustoiminto auttaa hätäkeskusta paikantamaan avun tarvitsijan, jos GPS-toiminto on päällä ja hätäkeskukseen on soitettu 112-sovelluksen avulla.

– Jos soitit hätänumeroon, älä soittele höpöpuheluita ja vastaa jos soitetaan tuntemattomasta numerosta, muistuttaa apulaispalopäällikkö Ari Virtanen.

”Jos soitit hätänumeroon, älä soittele höpöpuheluita ja vastaa jos soitetaan tuntemattomasta numerosta.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kiittellään viranomaisyhteistyötä myös rajavartioiden kanssa.

Esimerkiksi viime kesänä Hossassa sattunut putoamisonnettomuus hoidettiin niin, että kun tarkkaa paikkaa ei ollut pelastajien tiedossa, otettiin mukaan vene toiseen peräkärryyn ja mönkijä toiseen. Paikalle saavuttaessa oli vain tieto, että potilas on pudonnut kalliolta käveltyään muutamia kilometrejä, kertoo Ville Määttä.

– Veneen saavuttua kohteeseen annettiin potilaalle ensiapua ja hänet paketoitiin kuljetusta varten, Määttä kertoo.

Helikopteri toi paikalle Oulusta myös lääkärin.

Varsinainen kuljetus tapahtui kuitenkin Rajavartioston helikopterilla, jonka vinssin avulla potilas oli nostettavissa vaikeasta paikasta. Rajavartioston helikopteri saapui Rovaniemeltä.

Ensihoitomestari Esa Taivalkoski painottaa, että kohteen löytäminen ajoissa on ensiarvoisen tärkeää.

– Muistakaa, että hätänumeroon soiton aikana pitää kertoa mahdollisimman tarkat tiedot paikasta, johon apua tarvitaan. Hätäkeskuksen työntekijä istuu Oulussa kolmen monitorin takana, mutta vain puhelimesta hän kuulee tarvittavat tiedot avun saamiseksi nopeasti perille, Taivalkoski kertoi safariyritysten edustajille tiistaina Kuusamossa järjestetyssä seminaarissa.

Onnettomuus voi sattua talvella maastossa

Siksi mukaan kännykkä ja mielellään vara-akku

Akku kestää pakkasella muovipussissa lähellä kehoa

Tulitikut, puukko, varavaatteita

Tarvittaessa nuotio ja potilaan alustan varmistaminen vaikka havuilla

Avaruuspeite on kevyt ja kätevä

Saatavilla myös lämpöpakkauksia ja lämpöpeittoja