Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kai­vat­tu­ja työ­paik­ko­ja vihdoin tulossa Po­siol­le – Mat­kai­lun toi­mi­alal­le on odo­tet­tu vuosia in­ves­toin­te­ja, ja nyt niitä tulee, ihan ko­ti­ku­toi­ses­ti

-
Kuva: Mikko Halvari

Posion kehittämistä viime vuodet vaivannut uusien työpaikkojen synnyttäminen näyttäisi nyt paremmalta, ja niin sanotusti valoa on näkyvissä Posion elinkeino- ja matkailutoimintaan.

Tuoreimmat uutiset kuultiin aivan äskettäin Latitude 66 Cobalt Oy:n keskittäessä kairasydänten analysoinnin ja varastoinnin Posiolle, Soukkavaarassa Matti-ovelta tyhjilleen jääneisiin tiloihin.

Kaivosyhtiö tuo mukanaan muuttotappiosta kärsivään kuntaan kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja. Alkuvaiheessa kaivosyhtiön toiminnat Posiolla työllistävät viisi geologia.

Yhtiö perustaa tiloihin näytevaraston ja geologisen tutkimusasema-laboratorion. Työllisyysvaikutuksien arvioidaan heijastuvan laajemmallekin kun varastointiin tarvitaan työvoimaa sekä siirtotoimiiin puolestaan tarvitaan kuljetusyrittäjän kalustoa.

Uuden työpaikan saaja käyttää yleensä myös kunnan tai alueen palveluita, ja voidaan olettaa, että nämä työntekijät esimerkiksi tankkaavat autonsa Posiolla, piipahtavat ruokaostoksilla paikallisessa marketissa ja käyvät ostamassa makeisia kioskilta.

Kaivosyhtiön rantautuminen Posiolle merkitsee myös rahan tuloa kunnalle, sillä yhtiö siis vuokraa alkuvaiheessa viideksi vuodeksi Posion kunnan omistuksessa olevista, entisistä Matti-oven tiloista 1800 neliötä hallitilaa sekä toimistotilat.

Viime keväänä Posion kunta sai ikävän uutisen – joka oli kova isku kunnalle – kun Matti-ovi ilmoitti tehtaan lopettamisesta. Ovitehdas tarjosi työtä peräti 28 ihmiselle.

Malminetsintään liittyen Posiolta kuuluu lisääkin toimialaan liittyviä myönteisiä uutisia. Etelä-Posiolla nimittäin on suoritettu palladiumetsintää. Nostec Minerals Oy on etsinyt malmia alueella vaihtelevalla aktiviteetilla jo kymmenen vuotta ja on nyt aktivoimassa maastotöitä. Inventoituna on jo noin 50 miljoonaa tonnia malmia. Pian alueella alkaa geofysiikan maastomittaukset ja maaliskuussa puolestaan kairausnäytteenotto.

Sitä ei toistaiseksi voida vielä tietää, johtavatko Nostec Minerals Oy:n toimet niin sanottuihin konkreettisempiin toimintoihin, ja siintääkö mahdollisen tuotannon aloittaminen jossakin vaiheessa? Yhtiön toimitilat sijaitsevat Taivalkoskella.

Joulun alla puolestaan Posio sai kovan luokan uutisen matkailualalta. Tuolloin Livo Arctic Oy ilmoitti käynnistävänsä 40 iglun investoinnin Posion Livojärvelle. Hanke ei ole mikään pieni hanke, vaan investointiarvoltaan peräti kahdeksan miljoonaa euroa. Ja mikä parasta yhtiö ilmoitti hankkeen tuovan parikymmentä uutta, vakituista työpaikkaa. Tämän lisäksi välillisesti hankkeesta hyötyvät monet muut yritykset, ja työllisyysvaikutukset heijastuvat laajalle.

Posiolle on vuosia odotettu matkailun toimialalle investointeja, ja nyt niitä tulee, eikä tehdäkään ulkomailta tulevalla rahalla, vaan ihan kotikutoisesti, sillä hankkeen takana on posiolaisia ja posiolaislähtöisiä yrittäjiä ja sijoittajia.

Toivotaan näiden tuovan kaivattua työtä ja toimeentuloa Posiolle.