Toi­mit­ta­jal­ta: Lu­mi­kuor­mat ka­toil­la tulivat kal­liik­si – Ai­heel­lis­ta on kysyä, kun tänä talvena on ka­toil­le ker­ty­nyt poik­keuk­sel­li­set määrät lunta, niin miksi lumia ei ole menty ajoissa ti­put­te­le­maan?

-
Kuva: Mikko Halvari

Poikkeuksellisen lumisesta talvesta moni kiinteistönomistaja maksaa kalliisti. Maksaa kalliisti sen vuoksi, kun raskaat lumikuormat jäivät kiinteistön katolta tiputtamatta ajoissa ja katto tuli alas. Kiinteistön omistaja nimittäin joutuu kaivamaan omasta taskustaan rahat korjaamiseen, sillä vakuutusyhtiöt eivät korvaa lumivahinkoa, joissa kiinteistön omistajan todetaan laiminlyöneen vastuunsa huolehtia ajoissa siitä, ettei raskaasta lumikuormasta koidu uhkaa kattorakenteen sortumiselle. Eli suomeksi sanottuna, monessa paikassa tänä talvena katolle olisi pitänyt nousta ajoissa lumia tiputtelemaan, eikä vasta sitten kun vahinko on jo tapahtunut, eli katto on tullut alas.

Tänä talvena ympäri Pohjois-Suomea on tapahtunut monilla paikkakunnilla ja samalla paikkakunnalla vielä jopa useiden kiinteistöjen kattorakenteiden sortumisia. Näin on käynyt myös Posiolla, jossa lukiorakennuksen liikuntasaliosan katon pääpalkki katkesi. Tarkastusraportin mukaan syynä oli liiallinen lumikuorma. Sen jälkeen niin ikään Posion kunnan omistaman, Maaninkavaarantien varressa sijaitsevan hallin katosta osa romahti raskaan lumikuorman vuoksi. Halli on ollut Posion Kennelkerhon käytössä, sekä lisäksi siellä on säilytetty kunnan latukonetta. Ja ihan tuore tapaus tapahtui maanantaina tällä viikolla, kun entisen Agrimarketin katto romahti osittain. Useita vuosia tyhjillään olleen rakennuksen katosta tuli alas keskeltä kylmävaraston puolelta muutama neliön ala.

Aiheellista on kysyä, kun tänä talvena on tosiaan katoille kertynyt poikkeukselliset määrät lunta, niin miksi lumia ei ole menty ajoissa tiputtelemaan? Luulisi ainakin rakennusalan ammattilaisten tiedostaneen sen, että kymmeniä vuosia sitten rakennetuissa kiinteistöissä rakentamismääräykset ja kattojen lujuuslaskelmat ovat olleet aivan jotain muuta mitä niiden pitäisi tänä päivänä olla, jotta katot kestäisivät raskaita lumikuormia.

Posion lukiorakennuksen katon sortumisesta tehdyn tarkastusraportin mukaan liiallinen lumikuorma on aiheuttanut pääpalkin katkeamisen.

Raportin mukaan katkennut pääpalkki on kuitenkin kokonaan eristeiden alapuolella, joten mahdollisilla lahovaurioilla ei ole ollut osuutta pääpalkin katkeamiseen. Näin ollen liiallinen lumikuorma on aiheuttanut pääpalkin katkeamisen.

Suora lainaus tarkastusraportista:  Lumikuormat on mitattu kahdesta mittauspisteestä. Ensimmäisessä mittauspisteessä lumen paksuus on ollut 60 cm ja paino 200kg/m2. Toisessa mittauspisteessä lunta on ollut 80cm ja paino 250kg/m2. Kattorakenteet on mitoitettu 180kg/m2 kuormille. Mittauksessa on aikanaan käytetty varmuuskerrointa 1,5 lumikuormille. Tällöin katon olisi pitänyt kestää noin 270kg/m2 kuormat. Rakennuksen kattoa on kuitenkin korotettu vuosina 1988-89 ja siitä on tullut lisää pysyviä kuormia katolle noin 30kg/m2. Katolla oleva lumikuorma on ylittänyt myös varmuuskertoimella mitoitettujen palkkien lujuuskapasiteetit. Murtuneen palkin vetojännitys on ylittynyt palkin keskellä.