Mainos: Koillissanomien joulutarjous: Koillissanomat Digi + Lehti 2 kk vain 35 euroa, tilaa tästä!

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Pe­rin­teet luovat turvaa etenkin tänä jouluna – on myös aika uusille pe­rin­teil­le: "Toi­vot­ta­vas­ti vuosi on he­rät­tä­nyt laa­jem­min ih­mis­ten aut­ta­mis­ha­lun"

-
Kuva: Mikko Halvari

Varhain aamulla uuniin laitetun kinkun tuoksu leijailee koko päivän kodissa. Myöhemmin aamulla joukkoon sekoittuu pitkään keitettävän riisipuuron tuoksu.

Joulurauha julistetaan puoliltapäivin, jonka jälkeen kanavilta kuuluvat taustameluna tutut ja turvalliset lastenohjelmat, elokuvat ja konsertit.

Jossain vaiheessa päivää viedään kynttilät haudoille. Illalla syödään, saunotaan ja avataan lahjat.

Joku käy kirkossa, toinen sukuloi kaikki sukulaiset aaton aikana ja pääsee vasta illalla omaan kotiinsa.

Tänä jouluna kaikki on toisin. Vai onko sittenkään?

Kaikista yllä luetelluista perinteistä voi pitää kiinni, vaikka tästä joulusta jää puuttumaan isolla porukalla fyysisesti samaan tilaan kokoontuminen.

Joulun vietto on mitä suurimmassa määrin vakiintuneiden perinteiden toistoa. Juhlan tunnelma tehdään kynttilöin, tuoksuin ja mauin. Itse asiassa juuri ne perinteet ja perinteiset maut luovat varmasti turvaa tänäkin jouluna, joka on poikkeuksellinen. Kun tuleva näyttää epävarmalta, on hyvä hetkeksi sukeltaa nostalgisiin tunnelmiin.

Koronavuoden aikana on puhuttu paljon siitä, miten tällainen eristäytyminen koteihin voi saada sosiaalisen ihmisen miettimään millaista yksinäisen elämä on. Sopiikin toivoa, että vuosi herättäisi laajemmin ihmisten auttamishalun.

Toivon, että osaisimme paremmin tunnistaa miten avuntarve voi olla lähellä, vaikka ihminen ei osaa sanoittaa sitä.

Toivon, että opimme myös näkemään miten ihminen voi olla yksinäinen, vaikka on näennäisesti sosiaalinen.

Toivon, että olisimme rohkeampia lähestymään niitä, joiden huomaamme selkeästi olevan yksinäisiä tai elämän eri vaikeuksien kanssa kamppailevia.

Moni vapaaehtoisin voimin toimiva järjestö pyörii pienellä porukalla. Ehkäpä ensi vuonna – kun tilanne jossain vaiheessa normalisoituu – järjestöjen hartioista tulee jykevämmät ja ihmiset ovat havahtuneet huolehtimaan muista aiempaa enemmän.

Kuusamossa on jo muutaman vuoden ajan vietetty Joulu yhdessä -tapahtumaa. Tuolloin samaan tilaan ovat olleet tervetulleita joulupöytään yksin elävät.

Tänä vuonna korona perui tuonkin tapahtuman, mutta yksin elävät saavat kuitenkin pienen piristyksen aattona. Vapaaehtoiset vievät nimittäin heille kotiovelle asti joulutervehdyksen ja jouluaterian.

Tästä jokainen meistä voisi ottaa mallia. Jokainen tietää ihan varmasti ihmisen, jonka lähipiiri on olematon. Nyt jos koskaan on hyvä aika joko viedä tervehdys ovelle tai soittaa hänelle.

Me emme muuten jätä sinua yksin joulunkaan aikana.

Verkkosivumme päivittyvät uusilla uutisilla joka päivä, vaikka printtilehti ilmestyy seuraavan kerran vasta maanantaina.

Hyvää ja rauhallista joulua juuri Sinulle, lukijamme.