Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Rahaa voi hakea liian hel­pos­ti ja seu­rauk­set ovat ikäviä: "Pit­käl­lä täh­täi­mel­lä kysymys on luot­to­tie­to­jen me­net­tä­mi­ses­tä ja mak­su­häi­riö­mer­kin­näs­tä"


-
Kuva: Mikko Halvari

Uskalla elää – rahoitamme sen helposti! Lainaa elämäsi menoihin, nyt helposti yhdellä klikkauksella!

Laina siellä, vippi täällä. Harva asia saa minut masentumaan niin perin pohjin kuin kulutusluottojen ja pikavippien mainokset. Niitä ei voi paeta kotona tai julkisella paikalla– mainoksia näkyy ja kuuluu – ja siksi niihin on niin helppo turvautua. Niistä on, valitettavasti, tullut osa jokapäiväistä elämäämme.

Miksi helpoksi tehty vippaus tai lainoitus on niin ikävä asia? Siksi, että näillä nopeasti käytettävillä välineillä tarjotaan mielestäni valheellisen helppoa ulospääsyä taloudellisesta ahdingosta antamalla porkkanaa, jonka toisessa päässä on koukku ja toisessa siima. Kun kovakorkoinen vippi on napattu, maksettava summa se kuin kasvaa ja asiakas on kirjaimellisesti koukutettu.

Tunnen useita pikavippejä ja kulutusluottoja ottaneita. Suurin osa heistä on ikätovereitani, nuoria aikuisia, ja onneksi monella heistä maksusuunnitelmat ovat onneksi pitäneet niin, etteivät he ainakaan velkavankeuteen ole joutuneet. Ulosotossa joitakin velkoja tosin on eikä se ole koskaan iloinen asia, varsinkaan kun pitkällä tähtäimellä kysymys on luottotietojen menettämisestä ja maksuhäiriömerkinnästä.

Tuttavani eivät ole yksin, sillä pikavipeistä ja kulutusluotoista saadaan lukea tasaisin väliajoin eri medioista. Viimeisin silmiini osunut otsikko, joka itse asiassa kirvoitti tämänkin tekstin kirjoittamiseen, oli Ylellä 17.7. julkaistu juttu 22-vuotiaasta Henna Peltosesta, joka oli elämäntilanteidensa vuoksi päätynyt ottamaan 52 eri luottoa ja vippiä menettäen luottotietonsa ja joutuen ulosottoon. Lopulta Peltosen vanhemmat pelastivat tyttärensä ottamalla 50 000 euron lainan, jolla korkeakorkoiset pienet velat kuitattiin pois. Nyt tytär maksaa summa takaisin vanhemmilleen nollakorolla. Tilanne sai onnellisen lopun, onneksi.

Kriisit ovat omiaan luomaan tarvetta rahalle ja koronan aiheuttamat lomautukset, epävarmuus ja työpaikkojen menetys ovat olleet tänä keväänä omiaan luomaan pikavelkaantumisen painajaisia. Vakuudettomien kulutusluottojen ja pikavippien korkokattoa onneksi laskettiin koronan vuoksi kymmenen prosenttiin heinäkuun alusta vuoden loppuun, mutta silti huolta on. Velkaantuneita auttava Takuusäätiö on kertonut, että tänä keväänä avunpyyntöjä on tullut jopa kolmanneksen edelliskevättä enemmän. Vaikeuksia on ollut erityisesti niillä, joilla on jo entuudestaan tiukkaa. Vippejä otetaan vippien maksuun ja elämän saa risaiseksi verkossa jopa minuuteissa.

Takuusäätiö on kerännyt korona-aikaan sopivan listan neuvoista, jotka pätevät hyvin muuhunkin arjen taloussuunnitteluun: menot tärkeysjärjestykseen, älä tee hätäratkaisuja, sovi maksuista ja lopuksi se tärkein: hae apua.

Mitä mieltä olet pikavipeistä- ja luotoista? Kerro kokemuksistasi, tässä olisi jutun juurta pidemmällekin.