Päätoimittajalta: Oma­pe­räi­syy­den ko­ros­ta­mi­nen on pienten kylien elin­eh­to – kyl­lä­hän sinäkin tiedät Puo­lan­gan pes­si­mis­min tai Sii­ka­lat­van sie­me­net?

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tuomo Tör­mä­sen ko­lum­ni: Kuinka sujuvat ad­vent­ti ja joulu koronan var­jos­sa?

-

Parin viikon kuluttua alkaa joulun odotus. Perinteisesti ensimmäisenä adventtina kirkot ovat täyttyneet jopa ääriään myöten Hoosiannan laulajista.

Tänä vuonna on toisin. Syy on tietenkin vitsaus nimeltään koronavirus. Esimerkiksi Taivalkosken kirkkoon voi kokoontua kerrallaan ainoastaan 50 henkilöä, jotta turvavälit voivat oikeasti toteutua.

Lisäksi suositeltavaa olisi, että kirkkovieras käyttäisi kasvomaskia, jotta riski koronaviruksen leviämiseen olisi mahdollisimman pieni.

Monet aikaisemmin adventin ja joulun viettoon kuuluneet perinteet ja tavat eivät ole tänä vuonna mahdollisia toteuttaa.

Joulumyyjäisiin kokoontuminen ei ole turvallista. Pikkujoulujen viettäminen suurella porukalla on riskialtista. Suuria sukujouluja ei suositella vietettäväksi. Tänä vuonna suositellaan kokoonnuttavaksi yhteen ainoastaan pienellä joukolla.

Seurakunnat ovat myös koronaviruksen vuoksi uuden todellisuuden äärellä adventin ja joulun ajan ohjelmaa suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Esimerkiksi viime vuosina sadat seurakuntalaiset ovat samana päivänä kokoontuneet nauttimaan joulupuurosta kaiken kansan joulupuuro -tapahtumiin. Tänä vuonna tätä hienoa tapahtumaa ei ole mitenkään mahdollista viettää turvallisesti.

Toivottavasti jälleen ensi jouluna olisi mahdollista kokoontua yhdessä nauttimaan joulupuurosta ja muista jouluherkuista. Monta muutakin tälle joululle suunniteltua juttua siirtyy tuleville vuosille. Mutta samalla jotain uuttakin on luvassa koronaturvallisesti.

Kauneimmat joululaulu -tilaisuudet ovat jo vuosikymmenten ajan saaneet seurakuntalaiset kokoontumaan yhteen laulamaan tuttuja ja rakkaita joululauluja.

Moni on löytänyt joulutunnelman yhteisesti lauletuista joululauluista. Itselleni on ollut useana vuonna ilo kiertää eri puolella Taivalkoskea laulamassa kauneimpia joululauluja. Nyt tämä on hankalaa.

Laulaminen lisää riskiä koronaviruksen leviämiselle. Ahtaisiin tiloihin ei ole mahdollista kokoontua turvallisesti. Taivalkosken kirkossa tulemme järjestämään aikaisempaa enemmän lyhyitä laulutilaisuuksia, jotta halukkaat pääsisivät yhdessä laulamaan joululauluja.

Onneksi tekniikka mahdollistaa osallistumisen etänä seurakunnan tilaisuuksiin. Taivalkoskella lähestulkoon kaikkiin jumalanpalveluksiin, hartauksiin, laulutilaisuuksiin ja joihinkin muihinkin tilaisuuksiin on mahdollista osallistua etänä Facebookin välityksellä.

Kenenkään ei tarvitse koronaviruksen vuoksi jäädä adventin ja joulun sanomasta paitsi. Nyt on hyvä hetki hyödyntää seurakunnan mahdollistamat etäosallistumisen mahdollisuudet. Vaikeaa se ei ole. Apua voi aina kysyä.

Joulun kristillistä sanomaa koronavirus ei voi himmentää tai poistaa mihinkään. Ensimmäisenä jouluna parisen tuhatta vuotta sitten seimen äärellä ei ollut koolla suuria ihmisjoukkoja eikä jouluperinteistä ollut tietoakaan.

"Voisiko olla niin, että koronarajoitukset antavat mahdollisuuden aidosti hiljentyä joulun odotukseen?"

Voisiko olla jopa niin, että tämän korona-ajan rajoitukset antavat mahdollisuuden aidosti hiljentyä joulun odotukseen ja joulun sanoman kuulemiseen?

Vähemmän sekalaista hässäkkää, ympäriinsä juoksemista ja kiirettä voivat mahdollistaa pysähtymisen todellisen joulun sanoman äärelle. Joulun juhla tulee, vaikka kaikkia perinteitä ei olisi mahdollista toteuttaa.

Ja joskus voi olla ihan hyväkin luopua joistakin vanhoista perinteistä ja luoda tilalle uusia tähän aikaan sopivia perinteitä.

Joulua ei ole peruttu. Seimen lapsi syntyy jouluyön pimeydessä. Odotetaan ihan rauhassa.