Toimittajalta: On­nel­li­suus koostuu useista eri pa­li­kois­ta – ei ole väärin unel­moi­da niistä kai­kis­ta

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Työt­tö­myys laski viime vuonna huo­mat­ta­vas­ti Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Uusia paik­ko­ja avautui eniten myynti- ja pal­ve­lu­alal­la sekä hoi­to­alal­la

Työttömien määrä laski huomattavasti viime vuonna, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus. Maakunnassa oli joulukuun lopussa 20 300 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 5 100 ihmistä vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Luvut sisältävät myös lomautettuna olleet. Joulukuun lopussa työttömyysaste oli Pohjois-Pohjanmaalla 10,9 prosenttia.

Normaalin kausivaihtelun vuoksi työttömien määrä nousi joulukuussa 2 100:lla, eivätkä koronarajoitteet lisänneet työttömyyttä merkittävästi, kerrotaan Elyn tiedotteessa. Ely-keskus odottaa, että työttömyys laskee alkuvuoden aikana, mikäli rajoitteita tai sulkuja ei tule.

Lomautettuna oli joulukuun lopussa 2 100 henkilöä, mikä on noin 900 enemmän kuin marraskuussa. Varsinkin rakennusaloilla lomautetaan säännöllisesti talvikuukausina. Vuoden takaiseen verrattuna lomautettuja oli 2 600 vähemmän.

Uusia työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi 7 600 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella joulukuun aikana, määrä on lähes kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. Uusia paikkoja avautui eniten myynti- ja palvelualalla sekä hoitoalalla. Joulukuun aikana maakunnassa oli kaikkiaan 13 000 avointa työpaikkaa.

Työttömyysaste Pohjois-Pohjanmaalla oli vuoden vaihtuessa 10,9 prosenttia. Alhaisin työttömyysaste oli Limingassa (6,3 %) ja korkein Vaalassa (14,4 %). Oulussa työttömyysaste oli 12,2 prosenttia. Koko maassa työttömyysaste oli 10,5 prosenttia.