Tänä syksynä Kuusamon peruskoululaiset pääsivät viettämään joululomaa poikkeuksellisen aikaisin. Välitodistus kertoo paljon kuluneen syksyn aikaansaannoksista, tekemisistä ja töistä, mutta isossa kuvassa katsottuna, se kertoo hyvin vähän tästä poikkeuksellisesta vuodesta.
Tarkkasilmäiset vanhemmat saattoivat huomata ilman Wilma -viestin lukemistakin, että todistus näyttää erilaiselta. Tämä ei ole koronan syy, vaan arvioinnin perusteet ovat muuttuneet.
Aikaisemmat arvioinnin linjaukset on koettu liian tulkinnanvaraisiksi, mikä on johtanut esimerkiksi eroihin arvioinnissa eri koulujen välillä. Tutkitusti arvosana on samalla osaamisella voinut vaihdella kaksikin numeroa koulujen välillä koulun tasosta riippuen.
Koko lukuvuoden työ arvioidaan keväällä. Keväästä tulee kiireinen, sillä päättöarvioinnin kriteereiden laadinta on vielä valtakunnan tasolla kesken. Toivottavasti arvioinnin uudistamistyö ei jää siihen, sillä perusopetukseen tarvittaisiin ainakin pariin kolmeen kohtaan myös vähimmäisosaamisen tason kriteerit vuosiluokalta toiselle siirtymiseen.
Korona mullisti myös yhteistyön kodin ja koulun välillä. Toukokuusta alkaen koulun aidassa ja ulko-ovissa on ollut ohje, jonka mukaan ulkopuoliset eivät saa tulla kouluun. Tuntui hyvin omituiselta rajata yhteistyöverkoston tärkein osa eli oppilaiden vanhemmat ulkopuolisiksi ja siirtyä yhteydenpitoon koneiden välityksellä.
Toukokuussa tarvittiin ensimmäisen kerran ohjeita maskien käyttöön. Kouluihin oli järjestettävä tila, johon koulupäivän aikana sairastuva koululainen ohjataan. Sairastunut oppilas ja se aikuinen, joka ohjaa oppilaan tilaan, ohjeistettiin käyttämään koronalta suojaavaa maskia.
Syysloman tienoissa maskihässäkkä laajeni koskemaan yli 15-vuotiaita koulukuljetuksessa kulkevia. Suosituksen mukaan koulumatkalla oli käytettävä maskia. Viimeinen vaihe oli, kun kaikki yläkoululaiset ja koulun aikuiset ohjeistettiin käyttämään maskia koko koulupäivän ajan.
Laatikoiden lisääntyessä maskivarastoksi tuli koulun opettajainhuone. Samalla koulun roskakorit kävivät auttamattoman pieniksi. Jätemäärä on koululla lisääntynyt. Koronaa torjutaan pesemällä käsiä aina koulurakennukseen saavuttua, joten pesunestettä ja käsipyyhepaperia kuluu uskomattomia määriä koulupäivän aikana.
Korona vei meiltä myös Joululinnun. Tämä on erityisen murheellista, sillä tänä vuonna on Rukan koulun Joululintua tehty 25 vuoden ajan.
Rukan koululla on neljännesvuosista sitten innovoitu joulujuhla, joka on aivan ainutlaatuinen koulun joulujuhla Suomessa. Sama ohjelma toistuu vuodesta toiseen ja siinä esiintyvät kaikki koulun oppilaat ja sen tekemiseen osallistuvat kaikki koulun aikuiset. Kouluväen lisäksi sen tekemiseen osallistuu oppilaiden huoltajia ja iso joukko paikallisia yrityksiä.
Joululintu on juhla, joka yhdistää ne yli 1500 vuosien saatossa ohjelmaa esittäneet Rukan koulun oppilaat sukupolvien ketjussa. En tiedä toista suomalaista koulua, jonka syyslukukauden päättymistä on juhlistettu vuodesta toiseen tuhansien katsojien seuratessa ja joka päättyy näyttävään, koulun kummiyrityksen tarjoamaan ilotulitukseen. Toivottavasti vuoden kuluttua Joululintu nousee jälleen siivilleen.
Kiitän kaikkia lukijoita ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Toivotan hyvää joulua Joululinnun sanoin