Luitko jo: Kun ra­ken­nus­yh­tiö meni kon­kurs­siin, osak­kaat päät­ti­vät ra­ken­taa ker­ros­ta­lon loppuun omalla rahalla

Toimittajalta: Kuu­sa­mon asun­to­pu­laan kai­vat­tai­siin vuok­ra-asun­to­ja, mutta niitä ei ole vie­lä­kään saatu tehtyä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne on avoinna – vielä ehdit löy­tä­mään sinulle so­pi­vim­man eh­dok­kaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Vie­rai­lut hoi­to­lai­tok­sis­sa kiel­le­tään Kuu­sa­mos­sa heti - Kangas: yli 70-vuo­tiaat tar­vi­se­vat nyt lä­heis­ten­sä apua

Kuusamo kielsi heti maanantai-iltana vierailut kaupungin vanhusyksiköissä.

- Ulkopuoliset vierailut on nyt kiellettyjä meidän asumisyksiköissä niin ikäihmisten puolella kuin erityisryhmien puolellakin, Kuusamon vanhuspalvelujen johtaja Satu Kangas kertoo Koillissanomille.

Osa Kuusamossa toimivista valtakunnallisten yritysten yksiköistä kielsi vierailut jo viime viikon lopulla.

- Meillä tuli viime viikon loppupuolella sairaanhoitopiirin ohjeistus, että vierailijan pitää olla varmasti terve. Nyt hallituksen linjauksen mukaisesti vierailut kielletään kokonaan, Kangas kertoo.

Hallituksen poikkeustoimet tulevat voimaan keskiviikkona. Niiden mukaan kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

Lisäksi kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Vierailut Porkkapirtillä ja muissa vanhus- ja erityisryhmien yksiköissä on nyt kielletty.
Vierailut Porkkapirtillä ja muissa vanhus- ja erityisryhmien yksiköissä on nyt kielletty.
Kuva: Mikko halvari

Kuusamossa on Kankaan mukaan tehty jo pidempään etukäteisvalmisteluja sen varalle, kun tiukempien toimenpiteiden aika koittaa.

- Nyt tuli tiukkoja, yksikön vapauteen kuuluvia linjauksia. Olemme me näitä pähkäilleet ja pohtineet ja valmistelleet, Kangas kertoo.

Kangas arvioi, että hallituksen toimien ansiosta työvoimaa riittää Kuusamossa hoitoalalla, vaikka osa työntekijöistä sairastuisikin koronavirukseen.

Hallitus lisää sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla, hallitus linjaa.

Lisäksi hallitus varautuu velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

Vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan 13.4. saakka, eli pääsiäisen yli.

- Kuusamon tilanteessa ollaan hyvissä ajoin liikkeessä. Meillä on  isoja merktyksiä näillä toimenpiteillä, vapautuu henkilökuntaa niissä toiminnoissa, mitkä nyt laitetaan kiinni. Hallituksen linjaukset, työnantajapolitiikkaan, julkisen ja yksityisen yhteiseen kapasiteettiin. Sieltä saamme apuja, kun organisoidaan, Kangas sanoo.

"Meidän yhteisöllisyyttä testataan nyt ja uskon että Kuusamossa sitä löytyy."
Satu Kangas

Kankaan mukaan kaikkien pitää nyt sisäistää, että yli 70-vuotiaat tarvitsevat omien läheistensä tukea ja apua.

-  Meidän yhteisöllisyyttä testataan nyt ja uskon että Kuusamossa sitä löytyy. Meidän tehtävänä täällä ikäihmisten palveluissa on tietenkin auttaa niissä tilanteissa, jossa ei sitä lähiverkostoa löydy ja tarvitaan apua, jotta muita ihmiskontakteja mahdollisimman paljon pystyisi välttämään.

Hallituksen toimintaohjeen mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.